Vinnartexter – 10 maj 2024

Skrolla ner för att hitta vinnartexterna

Skrolla ner så hittar du alla vinnartexter tillsammans med namnen på författarna, åk 2-5. Texterna är skrivna av en person eller max 3 tillsammans där varje vinnare i gruppen får ett pris.

Tack!

Tack till alla elever som ansträngt er och lyckats formulera intressanta och fängslande texter med endast 100 ord! Tack till alla lärare som engagerat er för att se till att texterna nått mig.

Väldigt många texter kom in!

Massor av texter har kommit in! Som jag skrev redan vid presentationen av tävlingen innebär det stora antal texter att det är omöjligt för mig att läsa alla, men väldigt många har jag gått igenom. Det har varit svårt att välja ut vinnarna bland alla fina bidrag. Du som vunnit har gjort ett mycket bra jobb och dessutom haft lite tur. 

Tävling i samarbete med Solentro

Upp till 20 vinster/presentkort delas ut, värda 300 kr/st. Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro. Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text. Presentkortet från Solentro skickar jag till din lärare via mail. Frakt tillkommer med cirka 70 kr.

Förslag på inledningar

  • En dag bestämde jag mig för att..
  • Vi hittade en…
  • Äntligen hade vi sommarlov och…
  • Min nyckel hade försvunnit…
  • Jag gick ut med min hund i skogen…
  • Efter en lång resa kom vi till…
  • – Ska vi spela hockey? sa…
  • Vi packade upp vår matsäck….
  • Mina kompisar och jag var jätteglada, men…
  • Min häst sprang iväg…
  • Dörren var låst…
  • Katten Maxi bestämde sig för att…
  • Vi hörde ett skrik i skogen…
  • Jag/hon/han blev överraskad när…
  • Eller… börja hur du vill!

Deadline 10 maj

Deadline för tävlingen var 10 maj 2024
Vinnarna utses av mig, Veronica Grönte.
Beslutet kan inte överklagas.
Texter tillsammans med vinnarnas förnamn, skola och ort publiceras i Pennvässarens Inspirationsbrev.
Lärare med vinnare i sin klass får ett mail med elevens personliga rabattkod till Solentro.

Skrivartävlingen arrangeras av Pennvässaren.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion, har lärarlegitimation. och är författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson

Varför PennvässarMetoden?

Så här skrev Barbro Alvtegen efter att hon lärt sig metoden:
“För det första vill jag säga att jag hade önskat mig den här kursen för 20 år sedan! För det andra vill jag säga att jag är väldigt irriterad över att jag inte kommit på det här själv! Så enkelt, så genialt!
Småstegsmetod

Metodiken, som fortbildningen presenterade, kan liknas vid den ”småstegsmetod” jag utnyttjar i matematikundervisningen, där jag lär ut knep och sätter verktyg i händerna på eleverna. Oavsett ämne är det väsentligt att strukturer och det kreativa tänkande grundläggs tidigt.” Läs hela referensen här.

Läs mer om metoden

Här kan du läsa mera om PennvässarMetoden och få idéer till skrivandet tillsammans med dina elever..
Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@pennvassaren.se

Gratis kopieringsunderlag

Här kan du ladda ner gratis kopieringsunderlag från Pennvässaren.

Lektionsförslag från Pennvässaren

Här kan du få inspiration till din undervisning med utgångspunkt från Pennvässaren.

Berättelsen som bästa pedagogiska verktyg

 1. Skapa berättelser utifrån fakta i SO-ämnet.
 2. Skapa berättelser utifrån fakta i NO-ämnet
 3. Planeringsförslag i NO-ämnet
 4. Skapa fiktiva och faktabaserade berättelser – börja med huvudkaraktären

Om skrivande för vuxna

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa vuxna skrivarkursdeltagare med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Läs om de aktuella skrivarkurserna.

Vinnartexterna presenteras här!

Åk 2

✏️

Äntligen hade vi sommarlov och jag och mina kompisar Inez, Zara och Maya skulle övernatta i en hemsökt skog. Vi hade packat matsäck, tält och sovsäckar. 

– Japp, säger vi. 
Vi packade upp.
Jag och Inez såg inte var Zara & Maya var. Då knäcktes en gren. In i vårt tält kom två SPÖKEN! Jag och Inez blev megarädda & cyklade hem. När vi var hemma la vi oss i sängen. Maya och Zara ringde oss och sa
– Gud vad rädda ni blev, det var ju bara vi.
– Jaha, sa vi förvånat.
De hade packat ihop allt och cyklat hem.

– Ska vi cykla då? säger Inez.

Isolde, Knåda skola, Edsbyn, Ovanåker

✏️

Dörren är låst så jag och mamma kommer inte ut. Det är en tjuv som har låst in oss i källaren. Vi försöker ta oss ut men vi hittar inte nyckeln. Vi letar överallt, i skorstenen, under soffor och under bord. Men nyckeln finns ingenstans. Till slut hittar vi nyckeln vid ett bord. Den var gömd under en duk. Dom gick till dörren och började öppna dörren sakta och så sprang dom iväg. Jag hann inte så jag ramlade på en sten. Dom sprang och jag ställde mej upp. Jag försökte jaga dem men jag hittade dem aldrig.

Alfred, Errarps skola, Ängelholm

✏️

Det var en gång en fin blå fågel som flyger. Men den vill så gärna till sin familj. Men det var en varg i vägen. Men fågeln flög så högt så vargen inte kunde ta fågeln. Och fågeln kom tryggt till sin familj.

Lovisa, Åsaskolan, Kungsbacka

✏️

En dag sa jag till mamma att jag ville ut i skogen. Mamma sa att jag kunde gå ut i skogen om jag ville, men jag behövde vara tillbaka vid middagen för vi skulle äta pizza men det fick vänta, för nu skulle jag ut i skogen. Men när jag hade gått en bit så såg jag en liten kattunge. Den var så söt att jag inte kunde ta blicken ifrån den. Jag såg ingen kattmamma i närheten så jag tog hem den till mamma. Hon tyckte att den var söt så den fick stanna i vårt hus. Hej då! KATT!!!

Elsa, Errarps skola, Ängelholm

✏️

Hej jag heter Maxi och är en katt. Jag bor på en kulle med en hockyspelare och en häst. Idag kom en papegoja och tog min nyckel. Den hamnade i en blomsterrabatt men ingen hittade den. Då kom en dam och skrek ganska högt. Bredvid henne kom dansande barn, dom var glada. Det kom ett ljus och min kompis. Hästen i fall du undrar har jag sett något mystiskt. De var en tjej som såg nyckeln så hon tog nyckeln. Nu hittade jag den. Sen kom en dam med en hund.

Cornelia, Errarps skola, Ängelholm

Åk 3

✏️

Hockeyspelaren spelar hockey och ser en häst på hockeyplanen. Katten Rollo klättrar uppför berget Ohana men blir upptagen av en fågel som han vill fånga. Ada ser ett ljus inne i berget, hon hoppar ner i floden som rinner bredvid och får syn på en ödla i vattnet. Två små barn står intill berget och säljer mat från sin vagn. De vill överraska sin syster Ada som är inne i berget. Hon är besatt av en skatt men barnen vill bara ha tillbaka sin katt Rollo. Pappa märker inget för han spelar bara hockey.

Thilde, Rangsby skola, Saltvik, Åland

✏️

Det var en gång en kattunge som hette Vega. Hon ville äta mat. Hon hade sätt att det fanns mat i skogen. Men när hon kom fram var det en sur tant som stod och skrek. Vega blev rädd. Tanten stod vid maten. Men sen kom en hockeyspelare och tacklade tanten. Vega blev glad. Sen sprang Vega till maten och Vega åt sig så tjock. Sen sprang hon hem och la sig i sängen och tittade på tv. Sen somnade hon. Vega vaknade på morgonen. Hon var jättemätt.

Mille, Norrgärdsskolan norra, Norrtälje

✏️

Det var en gång en häst som skulle gå ut. Hästen heter Olivia.Olivia hittade en röd nyckel. Hon trodde att det var mat.Olivia åt upp nyckeln.Sedan hostade hon så att en kvinna hörde. Hon ringde snabbt 112. När ambulansen kom lyfte de Olivia in i bilen. När de kom fram tog de ut nyckeln ur hennes mun. Sedan gick hon med kvinnan hem. Sedan köpte kvinnan hästmat och chips,godis,choklad och kladdkaka. Sedan gick hon hem till hästen och åt allting. Kvinnan och hästen tyckte att det smakade jääääääääääääääääte gott sedan åt de hela dagen. SLUT!

Raye, Kristna skolan oasen, Nacksta, Sundsvalls kommun

✏️

Jag är en vildhäst och heter Kanel. Jag har ingen flock… Men jag har min kompis Molly som är en kattunge. Jag ser hur Molly kollar på en fågel.
– Den ser god ut… säger Molly och pekar på fågeln.
– Du ska väl inte äta den!?
– Kanske…
– Du äter inte den!! Okej?
– Okej…mumlar Molly.
– Halloj, hallå! säger fågeln och flyger ner till oss. Vi kanske kan bli vänner allihop?
– Javisst! säger jag. Eller hur Molly?
– Visst!
– Jag heter Bob, säger Bob.
Nu är vi vänner allihop!!!

Vera, Sandbackaskolan, Kungälv

✏️

Jag och mina kompisar hade bestämt oss för att gå ut i skogen. Vi hade gjort matsäck. När vi gick in i skogen såg vi de höga trädkronorna och solen som lyste upp skogen. Vi gick in i skogen. Det var en glänta lite längre in i skogen. Vi gick dit och när vi var framme såg vi en kulle. Det var som ett rum. Vi hittade en röd nyckel. Jag testade att vrida nyckeln i låset. Dörren gick upp. Inne i rummet fanns det ett bord och några stolar. Vi bestämde att vi skulle äta vår matsäck där inne.

Alva, Sandbackaskolan, Kungälv

✏️

Det var en gång en kvinna som hade picknick med sin katt framför sitt hus medan alla andra barn lekte ute. Plötsligt så såg hon hennes katt uppe på hennes tak, då såg hon att hennes son var på taket också, med sin hockeyklubba och viftade med den! POF POW!
– KATTEN BLEV TRÄFFAD! skrek pojkens mamma.
Då höll katten på att ramla av taket, men katten höll sig fast i gräset så att den inte skulle ramla av. Katten ramlade ändå av och då kom den starka modiga ödlan för att rädda katten. Till slut blev pappan ganska arg på sonen.

Manaar och Sakinah, Algebraskolan, Göteborg

Åk 4

✏️

En solig dag var det en familj som gick ut i skogen när de kom fram, så träffade de två andra familjer. Alla familjer ville göra olika saker och var väldigt olika då blev det ett bråk! De började plötsligt skrika på varandra, barnen sprang iväg till den mörka skogen eftersom de lekte kull då de sprang in i ett litet hus som hade mossa på sig alla familjer satte sig i olika hörn och när de var som argast kom en ängel och sa
– Snälla gör som alla vill så blir det bra. Då gjorde de det.

Emma, Nordic International School Essingen, Stockholm

✏️

Det var en katt och en hockeyspelare som var bästa vänner. Deras granne hade en häst som var bästa vän med katten. I skogen hade hockeyspelaren ett hemligt rum. En dag lekte hästen och katten med varandra men hästen började jaga katten då kom hockey spelaren springande och tog katten i sin famn och började springa mot skogen. Hockeyspelaren lämnade katten i hemliga rummet. Hockeyspelaren skulle på match. När han gått kom en fågel med ett brev. På brevet stod det att hästen var en mördare. Hästen kom springande mot hockeyspelaren och spelaren dog. Katten blev väldigt ledsen.

Stella och Nadine, Stockfallet, Karlstad

✏️

Vi sprang efter den blå fågeln. Vi kom fram till en port, fågeln släppte ner en röd nyckel. Chinu blev rädd och skällde. Det såg ut som nyckeln passerade i nyckelhålet på porten. Det gjorde den. Det var kolsvart i grottan men plötsligt blänkte det till, en liten gnista sedan såg jag det, en… pip-pip. Jag vaknade, allt var bara en dröm. Chinu hoppade upp i min säng och slickade mig i hela ansiktet.
– Dags att gå till skolan, sa mamma.

Tove, Rödöns skola, Krokom

✏️

Vi ser en kvinna som skriker, hon ser arg ut. Hon är nog väldigt hungrig, hon har mat i knät. De två barnen springer bredvid, måste nog störa henne. Hästen ser vild ut när den står där på taket. Och katten ser lite ängslig ut där den sitter nära hästen och försöker se söt ut. Vi ser också en hockeyspelare, han flyger där uppe i luften. Nyckeln öppnar framtiden för både djur och människor. Ödlan kryper längs den mossiga väggen för att visa sin kärlek till alla andra djur och människor. Hunden och människan skakar hand med varandra. Så rart.

Elin och Lisa, Skönadalsskolan, Hofterup, Kävlinge

✏️

– Ska vi spela hockey, sa undulaten och Jack Johnson.
– Gärna, sa Kyle.
Hästen, katten och deras vänner ville också vara med. De hade spelat hockey länge nu, så de blev hungriga. Så de åt mat som de plötsligt hittade. Då kom någon och skrek åt dem för vi åt upp hennes mat. Så de sprang i väg. På vägen så hittade de en nyckel till en dörr i en kulle. De öppnade dörren, och där inne fanns en man som lekte med sin ödla. De gick tillbaka och spelade hockey igen. De vann 3-1. Sedan gick alla hem till sig.

Simon, Vikstaskolan, Kil

Åk 5

✏️

En dag flyttade tre ödlor in i djungeln. Den förstas hus var gjort av trä, den andras av sten och den tredjes av järn. En dag kom en gruvarbetare och började hugga ner husen. Han började hugga första ödlans hus och det var enkelt som en plätt för det var gjort av trä. Första ödlan flydde till andra huset. Gruvarbetaren gick och började hugga på andra huset. Det var svårare att få ner, men det gick. Ödlorna flydde till det tredje huset. Gruvarbetaren försökte och försökte men huset gick aldrig sönder. Gruvarbetaren gav upp. Ödlorna levde sen lyckliga för evigt.

Einar, Sunderbyskolan, Sunderbyn, Luleå

✏️

Jag vaknade av att solen lyste upp mitt rum.
Jag gick på en promenad med min hund Lilly efter att jag hade ätit upp frukosten.
Vi gick dit vi brukade, till den stora skogen nära vårt hus.
När vi hade gått en bit in i skogen hörde jag något.
Jag visste inte vad det var.
Lilly sprang fram till en buske och började sniffa.
Det var då jag hittade en nyckel.
Det såg ut som att nyckeln var ganska gammal och rostig.
Då kom jag på att det finns ett gammalt ödehus nära skogen.
Vi gick dit, nyckeln passade ödehuset.

Linnea, Hagaskolan , Kumla

✏️

– Neeeeeeej! skrek jag när jag insett att jag hade tappat bort min nyckel efter hundpromenaden med min vän. Vi vände tillbaka till skogen och mötte en arg tant som skällde på oss eftersom vi gick i hennes fina skog. Jag hittade min nyckel, men såg att tanten kom tillbaka så vi gömde oss vid ett stort träd för vi tyckte att det var något konstigt som hände. Vi satt kvar och när solen gick ner såg vi flygande hästar som flög runt ett gammalt hus. Vi hade inte sett, hästarna och huset innan… Vi skyndade oss hem.

Milkyas, Kristna skolan Oasen, Sundsvall

✏️

Jag och mina kompisar var ute i skogen. Vi hittade en massa mat och fika. När vi kom dit kom en fågel som tog maten. Vi följde efter fågeln som tog maten.
Fågeln landade på ens gård och sen förvandlades fågeln till en kvinna. Kvinnan såg barnen och började jaga dom. Barnen sprang jättesnabbt. De såg en kulle med en dörr i kullen. Dom sprang in i dörren. Inne i kullen låg jättemycket mat på ett fat. Sen kom kvinnan och skrek:
– Det är min mat!
Dom åt all mat och sen så svimmade de och somnade.

Björn och Lukas, Vikstaskolan, Kil

✏️

I den djupa skogen bodde fem barn i sitt hus. Barnerna bodde själva i skogen så dom hade svårt att hitta mat. En dag så kom en fågel med en nyckel och en karta i sin mun och lämnade till barnen. Dom tyckte att det va konstigt för det hade aldrig hänt för! Dom försökte följa kartan men tappade bort sig. Då hittade dem en hockeyspelare i mitten av skogen och han va jättebra på att läsa kartor! Han hjälpte barnen att hitta platsen och dom hittade ett hus. Det fanns mat där och dom åt allt. Slut.

Ana Eliza Silva, Bräckeskolan, Göteborg