Vinnartexter – 3 juni 2022

Spännande matlagning

Skrivartävling för elever i åk 2-7 • Upp till 30 vinster i potten

Längst ner på sidan hittar du alla vinnartexter tillsammans med namnen på författarna!

Tack till alla er elever som ansträngt er och lyckats formulera en intressant och fängslande text med bara 100 ord! Tack till alla er lärare som engagerat er för att se till att texterna nått mig.

436 texter kom in!

436 bidrag har kommit in! Med detta stora antal har det varit omöjligt för mig att läsa alla texter, men väldigt många har jag läst och det har varit mycket svårt att välja ut vinnarna bland alla fina och väl genomarbetade bidrag. Ibland har jag rättat till små misstag i texterna. Du som vunnit har gjort ett mycket bra jobb och dessutom haft lite tur. Jag hoppas att du som vinner kommer att få stor glädje av presentkortet från Solentro som jag skickar till din lärare i ett mail.

Upp till 30 vinster/presentkort utlovades, värda 300 kr/st.
Denna gång delas några extra vinster ut.
Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro.
Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text.
Avgift för frakt och emballage tillkommer: 69 kr  

Skriv en text med max 100 ord!

Din text måste vara kort, max 100 ord.

Inspireras av bilden

Skriv en text om vad som hände dig, Alice, William, Maja eller Oscar under matlagningen eller bakningen. Berätta om hur ett misstag löste sig och hur allt slutade lyckligt och smakade gott. Låt fantasin flöda!

Förslag på mat

Köttbullar, spagetti & köttfärssås, kyckling, pizza, korvstroganoff, torsk, kycklingnuggets, pasta, falukorv, taco, kycklingsallad, omelett…

Förslag på efterrätter och sötsaker

Kladdkaka, chokladbollar, glassbuffé, marängsviss, dajmtårta, chokladpudding, fruktsallad, pannkakstårta…

Förslag på efterrätter och sötsaker

Kladdkaka, chokladbollar, glassbuffé, marängsviss, dajmtårta, chokladpudding, fruktsallad, pannkakstårta…

Du kan börja så här:
• Alice och William hade bestämt sig för att…
• Jag var ensam hemma och ville laga något gott…
• Oftast lyckas jag när jag bakar, men…
• Jag brukar alltid lyckas jag när jag lagar mat, men…
• Oscar ville överraska sina föräldrar med en god kvällsmat och…
• Varje torsdag brukade Maja laga middagen till familjen och…
• Eller… börja hur du vill.

Skrivartävlingen arrangeras av Författarskola.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa vuxna skrivarkursdeltagare med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. 
Läs om skrivarkurserna.

Skrivarverkstad som Skapande skola-projekt

Jag arbetar med skrivarverkstad som projekt inom Skapande skola tillsammans med elever i hela barn- och ungdomsskolan, från förskoleklass upp till åk 9. Till olika skolor runt om i landet reser jag.

Genom åren har jag bland annat besökt Växjö, Karlshamn, Huskvarna, Luleå, Sundbyberg, Motala, Ulricehamn, Göteborg, Varberg, Helsingborg, Lund, Gislaved, Mariestad, Lidköping, Kil, Norsjö, Eskilstuna, Stockholm, Trelleborg, Eslöv, Lilla Edet, Ljungby, Ysby, Bollebygd, Borås, Kvillsfors, Holsbybrunn, Mölnlycke, Oskarshamn, Kungsbacka, Härlanda, Strömstad, Huddinge, Jönköping, Halmstad, Teckomatorp, Alvesta, Österbymo, Hedemora, Vimmerby, Kinna, Linköping, Tofteryd, Falköping, Klippan, Kisa, Lindesberg, Värnamo, Tjörn, Kinna, Lammhult, Karlskoga, Torshälla, Torsby, Nöbbele, Mantorp, Mönsterås, Malå, Vara, Kävlinge och nu i vår träffar jag elever i Skara kommun. Till hösten ser jag fram emot nya äventyr med början i Täby i september!

Till dig som är lärare

Vill du att jag kommer till din skola med min skrivarverkstad som ett Skapande skola-projekt? Hör med samordnaren i din kommun om det finns pengar från Kulturrådet att använda och hör sedan av dig till mig, så att vi kan boka datum inför nästa läsår!

Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@forfattarskola.se

Vinnartexterna finns under bilden!

Åk 2

✏️

Alice och Maja ska ha kalas. De ska baka chokladmuffins. I chokladmuffins ska de ha mjöl, mjölk, kakao, socker, bakpulver och ägg. De börjar att baka. De börjar att hälla i mjölet. Sen mjölken, kakaon, sockret, bakpulvret och sist äggen. Sen vispar Maja och Alice. De häller smeten i formar och ställer in sina muffins i ugnen. De går och pyntar med ballonger, girlanger och andra saker.

– Maja, vi går och smakar en muffins. Bläää det smakar vitpeppar. Vi har hällt i vitpeppar istället för socker. Vi provar igen.

Gästerna kommer. Nu blir det magiska muffins. Så goda!

Ebba, Smedbyskolan, Norrköping

✏️

Det var en gång en fattig flicka som hette Alice. Hon var ute och gick. Hon ramlade ner i ett hål. Hon landade i ett rum. På ett bord låg en kaka och en lapp. Det stod att hon skulle äta kakan. Hon krymte, såg en dörr och gick in. Det var pynt överallt. En Hattmakare kom och sa att drottningen fyllde år. Dom hade tyvärr ingen tårta. Alice sa att hon kunde baka men då tappade hon äggen. Hattmakaren hade några ägg. Alice började baka. Tårtan blev en meter hög. Dom gick till drottningens kalas och levde lyckliga.

Ylva, Hansåkerskolan, Ragunda

✏️

Jag gick hem från skolan. Sen så sa jag till Morfar:
– Jag sa kan vi baka.
Han sa:
– Ok men vad vill du att vi ska baka?
Jag tänkte sen så sa jag:
– Ja, kan vi baka muffins.
– Ja det är en bra ide, sa morfar.
Sen så förberedde vi sakerna som vi behövde till kakan. Vi tog ut ägg, mjölk, socker och mjöl. Sen så snurrade vi den och la den i ugnen. Sen så åt jag den med te. Den var jättegod. Tack till morfar! Den var den bästa tårtan jag har ätit. Tack morfar!

Meriana, Dackeskolan, Tingsryd

✏️

Jag, Alice och Oskar ska baka till en fest. Föräldrarna vet inte det, så det ska vara en överraskning. Vi ska baka kladdkaka, hallongrottor och tårta. Vi har redan börjat baka. Oskar bakar kladdkaka, Alice bakar hallongrottorna och jag bakar tårtan. Tårtan ska vara den stora finalen. Föräldrarna är på jobbet de kommer hem halv fem. Vi har kommit halvvägs. Vi är klara med allting förutom tårtan för den tar lång tid att baka. Men Oskar råkade välta tårtan. Vi hade bråttom vi fick städa upp och köpa en ny tårta istället. Vi blev klara och föräldrarna var jätteglada.

Viggo, Karstopskolan norra, Lomma

✏️

Jag och William lagade spaghetti. Allt gick bra men när vi blev klara med spagetti glömde vi köttfärssåsen! Men jag var för trött men inte William. Men då sa han till mig att jag inte ska ge upp. Och då lyssnade jag på honom. Vi lagade köttfärssås. Allt gick bra, vi blev nöjda. Vi åt spagetti med köttfärssåsen och det blev jätte gott. Vi bjöd våra familjer. De tyckte att det blev gott.

Iggy, Guteskolan, Visby

Åk 3

✏️

Maja ville äta lite mat men hon kan inte göra mat. Maja kom ihåg att hon har en storebror som lagar pasta. Maja började ta på sig och gick ut för att köpa pasta. När hon kom hem så gick hon till sin storebror och sa gulligt “Kan du laga lite pasta”?

“Ok jag ska bara hitta krydda”.

Han började titta efter krydda.

“Jag tror inte att det finns krydda, men jag ska leta”, lovade han.

Maja väntade lång tid och när pastan var klar åt hon klart och sov.

Noura, Johannesskolan, Malmö

✏️

Alice och William hade bestämt sig för att baka något. De tänkte baka kladdkaka. För att göra kladdkaka behöver man smör, ägg, socker, kakao, vaniljsocker, vetemjöl och salt. De gick till Ica för att köpa ingredienserna. De behövde bara köpa ägg, kakao och vaniljsocker. Efteråt så gick de hem och började baka. När de blandat alla ingredienserna så la de det i ugnen. De satte ugnen på 30 min och väntade tills 30 min har gått. Efter 30 min så tog de ut kladdkakan och åt den. De tyckte att den var jättegod.

Yunus, Johannesskolan, Malmö

✏️

Idag ska vi äta pannkakor med jordgubbssylt. Jag och mina vänner går för att ta pannkakor.
Det var en lång kö. Vi kan vänta, sa en av mina vänner. När det blev vår tur gick vi in. Oj nej. Vaddå? sa mina vänner. Pannkakorna är slut! Oh nej, sa Elisa. De 5 vännerna gick och satte sig ner men utan pannkakor. Alla äter andra sina pannkakor. Elisa och hennes vänner gick hem till sig. När Elisa kom hem var hon ledsen. Hon fick en idé. Men jag kan ju baka pannkakor! Hon gjorde pannkakor. JA! Jag ska ringa mina vänner så att de kan komma och äta med mig.

Sara, Johannesskolan, Malmö

✏️

Hej, vi heter Isabel och Ines. Vi är bästisar och lärde känna varandra när vi började skolan. Snart är det skolavslutning. Vi börjar i fyran efter sommaren. Nu har skolan slutat och vi ska hem till Ines och baka Brownie och cookie.

Vi gick hem till Ines. Vi kollade recepten men vi hade bara socker hemma, så vi fick göra en sockerkaka istället. Vi började baka. Vi fick använda mycket socker, men det blev gott och nu sitter vi och äter kaka och har picknick. Det började regna vi sprang till Ines garage och skrattade. Hej då ses!!!

Ines och Isabel, Johannesskolan, Malmö

Åk 4

✏️

Jag öppnade kylskåpet och såg att det inte fanns några matlådor. Plötsligt började min mobil att ringa. Det var pappa. Han sa att jag skulle fixa något mellis. Jag sökte på min mobil och hittade ett recept på pizza. Jag tog fram alla ingredienser. När jag blandat ihop degen så var den torr. Jag skrollade igenom receptet och såg att jag haft i för lite mjölk. Precis när jag skulle hälla i mjölken så ringde det på dörren. Det var pappa som kom hem. Han hade med pizza som vi åt i stället för min misslyckade pizza.

Miranda, Södermalsmsskolan, Stockholm

✏️

Det var torsdag. Alice hade precis fått sommarlov. Klockan var 12.

Deras kusiner skulle komma. Det skulle bli jätte kul. De skulle göra pizza.

Dom knakade på dörren. Vi böjade knåda ut degen. Sen kom Maja på att vi hade glömt osten. Vi blev besvikna. Nu kom jag på att vi kunde går till Coop.

När vi var framme så köpte vi ost och gick hem.

När vi kom hem så la vi osten på pizzan.

Pizzan blev jättegod.

Sen så kollade vi på tv och åt godis och till slut somnade vi framför teven.

Rebecka, Nyhemsskolan, Varberg

✏️

Varje torsdag brukade Maja laga middagen till familjen och det brukade alltid gå jättebra. Men den här gången gick det inte jättebra. Maja skulle laga spagetti och köttfärsås. Men köttfärssåsen blev inte god. Så hon skulle slänga den. Men hon råkade tappa den i golvet så stekpannan gick sönder. Maja letade efter en ny stekpanna men hittade inte någon. Så hon gick över till sin farmor som bodde nära henne. Hon hade lagat köttfärssås som Maja kunde få. Maja blev så glad att hon bjöd sin farmor på middag. Sen när de kom hem åt alla maten och blev så mätta.

Filippa, Bräckeskolan, Göteborg

✏️

Jag brukar alltid lyckas jag när jag lagar mat, men i lördags när jag gjorde pannkakor hände en katastrof. Jag hade blandat smeten som vanligt, fast när jag började steka dom blev dom för stora eftersom jag hade råkat göra amerikanska pannkakor och jag tyckte inte om det. Då fick jag en idé. Jag kunde ge dom till min hund Bosse. Han tycker väldigt mycket om amerikanska pannkakor.

Nicole, Dibber international school, Sollentuna

✏️

Jag och Wincent var ensamma hemma och ville baka en kladdkaka. Vi började med att ta fram alla ingredienser. När vi hade hällt i hälften av ingredienserna så blev det en explosion och då skvätte det upp ut på bänken men då trollade alla ingredienser tillbaka sig i bunken. Sen hällde vi på allt på en plåt och skjutsade in den i ugnen i 25 minuter. Under tiden läste vi en bok om kladdkakor. Just då så hittade vi ett recept med strössel på som såg jättegott ut. Vi tog ut den och smaskade med varsin sked.

Axel och Wincent, Holmsjö Skola, Karlskrona

Åk 5

✏️

Okej, vi har två timmar på oss att göra dessa kanelbullar, inför “Talang’’, sa jag bestämt. Alice nickade hastigt.

Vi gick till köket och jag sökte upp receptet på min telefon. ‘’Jag gör degen, du gör fyllningen’’, sa jag åt Alice. Jag fick hela tiden instruera Alice om vad hon skulle göra. ‘’Ta den blåa burken’’, sa jag och Alice gick till kryddorna.

Vi blev klara och just då började Talang. Vi satte oss ner och jag tog en tugga ur en kanelbulle. Men det var muskotnöt istället för kanel. Vi började skratta. ‘’Det var iallafall gott!’’ sa Alice skrattandes.

Thea, Kunskapsskolan, Landskrona

✏️

Jag och min kompis Alice tänkte laga middag till min syster. Vi tog fram allt som vi behövde. Jag tänkte precis steka köttfärsen men då slocknade allt. Vi trodde först att det var strömavbrott men man kunde tända lampan i badrummet och i mitt rum. Men jag gick ändå till elskåpet. Jag har sett hur pappa gör men jag vet inte precis, så jag tryckte på alla knappar och det gick i gång, men det gjorde inte ugnen. Jag fortsatte att trycka på knapparna. Efter 2 timmar så gick det. Vi stekte köttfärsen och den blev supergod.

Liv, Östra Torpskolan, Lyckeby, Karlskrona

✏️

Det var ett gäng som hette Maja, William och Oscar. Dom skulle göra kyckling, nuggets och spagetti. Det tog ett tag. Sen åt dom maten till lunch. Sedan skulle dom kolla lite på tv och chilla lite innan dom skulle göra dajmtårta. Dom bestämde sig för att göra dajmtårta efter en stund. De gick till affären och köpte grädde, tårtbröd och daimchoklad. När dom gjorde dajmtårtan så skulle dom lägga in den i kylen ett tag så den blev kall. Dom tyckte den var god. Så var det slut.

Gabriel, Bjästaskolan, Bjästa, Örnsköldsvik

✏️

Jag var ensam hemma och ville laga chokladbollar men det var slut på kakao så jag gjorde vaniljbollar.

Jag började mixa ihop allting i en skål och till slut när jag var färdig stoppade jag in vaniljbollarna i kylskåpet och väntade i en dag.

Nu är var det mors dag och jag skulle överraska henne med vaniljbollarna men när jag öppnade kylskåpet var det bara 5 stycken kvar, så när min mamma kom hem blev jag nervös för att det var så få vaniljbollar, men hon blev jätte glad för vaniljbollarna.

Oskar, Naverlönnskolan, Svedala

✏️

– Okej, då sätter vi igång!
Selma tar långsamt fram smöret ur kylen medan hon läser receptet.

– Emily Jag älskar inte smör,
Selmas treåriga syster sitter surt och tittar när Selma tar fram ingredienserna ur kylen. Selma mumlar tyst att hon inte behöver äta något om hon inte gillar det, men då skriker Emily högt.

– Det är min tårta!
Ljudet av hennes röst skär genom rummet.

– Den är inte alls till dig, säger Selma lugnt tillbaka. Den är till mamma på mors dag!
– Mums!

Emily trycker in en till tårtbit i munnen.

Greta, Södermalmsskolan, Stockholm

Åk 6

✏️

Hej, igår var jag, Maja och Oscar med i finalen i Sveriges mästerkockar för juniorer.

Vi var i final och vi skulle inte ge upp. Jag hade precis ställt in kladdkakan i ugnen. Det var bara jag kvar, men plötsligt hände det som inte fick hända. Det blev strömavbrott. Men det var något konstigt med ugnen, den slocknade inte utan den fortsatte grädda kladdkakan. Ugnen hade barnlås och man kunde inte öppna den. Strömmen kom snabbt tillbaka som tur var och jag fick göra om kakan och vi vann!

Nu har vi fått femton tusen kronor och en pokal.

Millie, Raoul Wallenbergskolan, Solna

✏️

Mamma brukade alltid göra något sött när jag var hungrig på kvällen. En natt hade hon gjort hemmagjord vaniljglass, ris med mango och en annan natt så hade hon gjort jordgubbsmjölk. Den söta, varma eller kalla smaken i munnen var det bästa jag visste. Jag kunde alltid sova efter att ha suttit och ätit med mamma.

Innan brukade jag inte sakna henne. Jag brukade inte tänka på henne, det är nog därför jag inte saknade henne. Det har gått åtta år men för första gången efter begravningen står jag framför hennes grav. Graven tom. Bara en vit ros på stenen.

Cybel, bergaskolan, Malmö

✏️

Alice och William hade bestämt sig för att laga mat på endast det som fanns i kylskåpet. Jag var ensam hemma och ville laga något. Så jag ringde Alice och William och kollade om de ville laga något med mig. Och det ville dom. När jag kom fram till Alice bestämde vi oss för att göra en gryta. Jag brukar vara bra på att laga mat. Men idag hände något som gick fel. Vi hade i för mycket kryddor!! Det blev sååå starkt. Alice kom på om man häller i grädde blir det svagare. Och det blev så gott!
Leija, lillåskolan, Hofors

✏️

Alice och William hade bestämt sig för att laga pizza till familjen för middag.

Allt gick bra tills de märkte att det inte fanns någon ost hemma. De ville dessutom inte slänga pizzan i onödan. Det var sent på kvällen och de flesta butikerna där de bodde hade stängts…

Alice fick en ide. Hon kom på att de kunde göra en vegansk pizza utan ost på istället!

De la på tomater, sallad, gurka, oliver och satte i den i ugnen.

50 minuter senare så började det lukta gott i hela köket och en vegansk pizza smakar lika bra!

Nicole, Raoul Wallenbergsskolan, Solna

✏️

Jag och Maja bestämde oss för att baka chokladbollar. När vi hade alla ingredienser framme vilket var: smör, kakao, vatten, socker och havregryn så började vi.

Först hällde vi i 140 g smör och sen hällde vi i alla andra ingredienser i en bunke. När vi hade blandat smeten märkte vi att smeten var väldigt kladdig. Maja smakade och tyckte att smeten smakade konstigt så vi kollade på receptet. Vi hade använt för mycket smör! Vi var tvungna att börja om och hälla i mer av de andra ingredienserna och gjorde smeten god. Sedan njöt vi av goda chokladbollar. 🙂

Melina, Östra skolan, Färjestaden, Mörbylånga

✏️

En gång när jag skulle laga burgare och pommes så blev det inte bra. Det började så här. Jag skulle först skala potatisen och skära det till pommes och sen skulle jag förbereda biffarna. Kryddningen är grillkrydda. Sen skulle jag förbereda kolgrillen och tända grillen och lägga pommesen i fritösen. När det är glöd sätter man på gallret och sen på med biffarna. När jag gick in i köket såg jag att oljan i fritösen hade bubblat över och det var olja på golvet och oljan var jättevarm. Så den gången fick jag bara käka burgare.

Jacob, Östra skolan, Färjestaden, Mörbylånga

Åk 7

✏️

Jag var ensam hemma och ville laga något gott till middag. Jag skulle laga makaroner med köttbullar. Jag började med att koka makaronerna. Samtidigt som de kokades lade jag köttbullarna i stekpannan för att steka. Allt gick bra tills köttbullarna brändes. Jag skulle lägga in mera köttbullar, men de var slut. Det var inte mycket tid tills mina föräldrar kom hem. Jag sprang till den närmaste mataffären och köpte frysta köttbullar. När jag kom hem stekte jag köttbullarna. När de var klara kom mina föräldrar och jag serverade makaroner och köttbullar på tallrikarna.

Gabriel, Årstaskolan, Stockholm

✏️

Oscar och jag vispade ihop den kletiga smeten. Vi skulle baka en födelsedagstårta till mamma. Hennes favoritsmak är jordgubb. När Oscar hade blandat ihop smeten så hällde vi i den i en form och körde in den i ugnen. Vi väntade för länge och vi insåg att vi hade bränt kakan. Vi satt och tänkte på hur man löser det.

Efter ett tag sa jag att vi kunde skära bort det brända på toppen. När vi hade gjort det så satte Oscar frosting och strössel på kakan. Sen hade vi ett överraskningskalas för henne. Hon blev glad.

Clara, Svaneskolan, Lund

✏️

Jag kände de små kristallklara dropparna rinna ner för mitt ansikte och hettan i ansiktet, jag såg lågorna lysa upp rummet. Det var den årliga brödtävlingen för 9: or, vår skola hade aldrig vunnit. Vi skulle vinna, jag och William, ingen annan. Vi hade redan lagt in brödet när vi kom på att vi hade glömt jästen. Hjärtat började slå snabbare och jag kände stressen. Vi tog ut brödet och kom på hur vi skulle kunna få in jästen i brödet, blanda jäst med vatten. Vi la in brödet i ugnen. Brödet var finare än alla andra bröd som jag hade bakat.

Elton, Årstaskolan, Stockholm

✏️

Alice skulle komma över och baka. Samma tjej jag har gillat i flera år ska komma till mitt hus. Jag plockade fram ett recept slumpmässigt ur receptboken, det blev äppelpaj. Precis då öppnades dörren och Alice kom in. Mina ögon flög till spegeln och jag fixade till mitt långa hår. Hon kom in i köket, jag kollade ner för att inte stirra. Min hand sträckte sig mot äpplena, jag slant och mitt finger revs mot kanten av fruktskålen. Alice skyndade sig fram till mig och höll om mitt finger. Min blick for upp på hennes ögon och mina läppar mötte hennes.

Cornelia, Svaneskolan, Lund

✏️

Idag fyllde pappa år. För att överraska honom så tänkte jag laga hans favoritmaträtt, korvstroganoff. Jag tog fram kniven och började skära korven i stavar. När jag var klar skulle jag börja med såsen. När jag skulle känna om den var tillräckligt varm så brände jag mig. Det gjorde så ont att jag skrek till. Pappa kom rusande in i köket och sa hur är det fatt?
– Jag skulle laga din favoritmaträtt men brände mig.

Det slutade med att Pappa fick laga korvstroganoff själv i stället.

Lova, Årstaskolan, Stockholm