Vinnartexter – 15 febr 2022

Skrolla ner så hittar du alla vinnartexter tillsammans med namnen på författarna!

Tack till alla er elever som ansträngt er och lyckats formulera en intressant och fängslande text med bara 100 ord! Tack till alla er lärare som engagerat er för att se till att texterna nått mig.

Fler än 350 texter kom in!

Drygt 350 texter har kommit in! Med detta stora antal har det varit omöjligt för mig att läsa alla, men väldigt många har jag läst och det har varit mycket svårt att välja ut vinnarna bland alla fina och väl genomarbetade bidrag. Jag har skrattat för mig själv och ibland blivit mycket förundrad över hur ni kunnat komma på så roliga och fyndiga berättelser. Ibland har jag rättat till små misstag i texterna. Du som vunnit har gjort ett mycket bra jobb och dessutom haft lite tur. Jag hoppas att du som vinner kommer att få stor glädje av presentkortet från Solentro som jag skickar till din lärare i ett mail.

Så här gick tävlingen till

Skrivartävling för elever i åk 2-7 • Upp till 30 vinster i potten

Upp till 30 vinster/presentkort delas ut, värda 300 kr/st.
Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro.
Vi tackar Solentro för presentkorten!
Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text.

Åk 2 • upp till 5 vinster
Åk 3 • upp till 5 vinster
Åk 4 • upp till 5 vinster
Åk 5 • upp till 5 vinster
Åk 6 • upp till 5 vinster
Åk 7 • upp till 5 vinster

Skriv en text med max 100 ord!

Din text måste vara kort, max 100 ord.

Vad händer i skogen?

Gör så här när du inspireras av bilden:

Skriv en
✏️ mini-berättelse med början, mitt och slut eller
✏️ en ögonblicksbild eller
✏️ tankar eller funderingar från en av karaktärerna på bilden.

För att du ska ha en chans att vinna, behöver din text börja med orden: Det snöade när vi var i skogen och grillade…Därefter fortsätter du att inspireras av några detaljer i bilden och låter din fantasi flöda!

Skrivartävlingen arrangeras av Författarskola.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa vuxna skrivarkursdeltagare med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. 
Läs om skrivarkurserna.

Skrivarverkstad som Skapande skola-projekt

Jag arbetar med skrivarverkstad som projekt inom Skapande skola tillsammans med elever i hela barn- och ungdomsskolan, från förskoleklass upp till åk 9. Till olika skolor runt om i landet reser jag.

Genom åren har jag bland annat besökt Växjö, Karlshamn, Huskvarna, Luleå, Sundbyberg, Motala, Ulricehamn, Göteborg, Varberg, Helsingborg, Lund, Gislaved, Mariestad, Lidköping, Kil, Norsjö, Eskilstuna, Stockholm, Trelleborg, Eslöv, Lilla Edet, Ljungby, Ysby, Bollebygd, Borås, Kvillsfors, Holsbybrunn, Mölnlycke, Oskarshamn, Kungsbacka, Härlanda, Strömstad, Huddinge, Jönköping, Halmstad, Teckomatorp, Alvesta, Österbymo, Hedemora, Vimmerby, Kinna, Linköping, Tofteryd, Falköping, Klippan, Kisa, Lindesberg, Värnamo, Tjörn, Kinna, Lammhult, Karlskoga, Torshälla, Torsby, Nöbbele, Mantorp, Mönsterås, Malå, Vara, Kävlinge och nu i vår träffar jag elever i Skara kommun. Till hösten ser jag fram emot nya äventyr!

pennvassaren_2

Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@forfattarskola.se

Vinnartexterna presenteras!

Åk 2

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade och jag skulle äta en pizza. När jag skulle äta så börja pizzan leva och den sprang iväg. Jag sprang efter pizzan, den var jättesnabb men jag är också snabb så jag fångade pizzan. Så jag åt upp den och den var god.
Mattias, Fritslaskolan, Marks kommun

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Felix och Carl var i skogen och dom hade det så kul. Dom grillade korv, det var så gott. Plötsligt kom en fågel som landade på ett träd. Det fällde ner snö på grillen som slocknade. Carl sa:
– Vad ska vi göra nu?
Då kom en trollkarl och skötte om grillen så att den fungerade igen.
Sedan hade alla tre korvparty.
Felix, Karstopsskolan, Lomma

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Då kom en fågel och en gren kom flygandes. Grenen flög ner i elden och brann upp. Sen gjorde fågeln illa sig i ett träd. Sen kom Sara till fågeln.
– Aj! sa Sara.
Sen kom en häxa och tog en korv utan att fråga och häxan åt upp den. Då såg Sam att häxan åt upp korven. Då jagade Sam häxan och häxan försvann.
Isak, Heliås Svartvik, Sundsvall

✏️

Det var en gång en familj som skulle gå och grilla. En dag när de var på väg så var ett barn jätterädd. Han trodde att det fanns häxor som ville äta upp honom. Och det var sant. 

När de var framme såg de en häxa som såg elak ut. Hon började jaga hela familjen. Men de hade också en fågel. De försökte rädda den. Men det gick inte och sen ramlade hela familjen.

Precis när häxan skulle ta dem så kom en superhjälte och räddade dem och dödade häxan.

Men sen gick de och grillade i lugn och ro.
Musfirah, Tuböleskolan, Skellefteå

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Barnen hade tagit med sig pizza och korv och ett av barnen hittade en svamp. Och så hände det lite si och så. Barnen byggde en snögubbe. De grillade lite till. Sen var alla nöjda med att grilla. Sen kom en man. Han bar ett förstoringsglas. Han sa:
– Har ni sett en häxa?
Alla barnen skakade på huvet, förutom en. Hon sa att hon hade sett en häxa.
– Häxan är bakom oss, sa hon.
–Tack, sa mannen. Nu är det dags att gå hem.
– Hejdå! sa alla barnen.
Mannen hittade häxan till slut.
Clara, Heliås Svartvik, Sundsvall

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Vi grillade korv och pizza. Sen kom Devin med slokhatten. 

– MJAU!! sa smulan.

– Vad är det Smulan? sa Maja. 

– Ahhhhh ett spöke!!! 

– Nej jag är inget spöke!!! sa Devin. 

– Okej sa Maja. Vad vill du ha korv? frågade Maja. 

– Ja tack! 

– Okej!! 

– Vill du grilla själv, Devin?

– Ja tack!! 

Snipp snapp slut så var sagan slut.
Linnèa, Fritslaskolan, Fritsla, Marks kommun

Åk 3

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade marshmallows. Vi gjorde snögubbar i snön. Vi åkte pulka och snowboard. En av pojkarna, Pelle, ramlade och slog sig. Han skadade sig inte så illa som tur var, kanske var det för att han hade en fyrklöver i handen.

Sen körde vi kurragömma. Den som vann var Pelle så klart, han som hade fyrklövern. Sen gick vi tillbaka och åt marshmallows. Sen slocknade vår brasa. Pelle hade tur och hittade en tändsticksask. Vi satt vid elden och spelade gitarr. Då sa Pelle att den här dagen blev väldigt lyckad. Var det fyrklövern?
Pontus och Sebastian och Tehler, Hedeskolan, Kungsbacka

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Jag satt ensam. Jag var hungrig och ledsen. Jag var ledsen för att jag var själv varje dag i skolan. Men hemma hade jag en kompis, en hund. Han fick mig alltid på bättre humör, efter mina jobbiga dagar i skolan. Jag satt och längtade hem. Jag kände hur ögonen började tåras. Plötsligt kom en flicka till mig, jag kände henne knappt för hon började i min klass idag. Hon satte sig bredvid mig. Hon var snäll. Efter denna dag, var jag aldrig ensam igen.
Yasmine, Vallastadensskola, Linköping

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade pizza och korv. Vi såg en skugga så vi gick dit och kollade vad det var för något. Vi var framme vid platsen och såg en hatt på marken. Min kompis sa att det var en häxhatt. Vi såg lite fotspår, så vi gick efter dem och de slutade vid en stor sten. Plötsligt hoppade fram en häxa. Hon knöt fast oss. Vi ropade på hjälp och stålmannen kom. Han hjälpte oss ur knipan och besegrade häxan och vi var fria för evigt. Hurra för stålmannen! Du är bäst stålmannen.
Ville, Kastorp Norra, Lomma

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade.

Vinden ven och var kall, men elden värmde så vi slapp frysa.

– Ska vi berätta spökisar? sa Kalle.

– Ja, det älskar jag, sa Pelle.

– Instämmer! sa Lisa.

Lisa började, hon berättade superläskigt men så plötsligt skrek hon;

JAG SER EN BJÖRN!

– HJÄLP! skrek alla det högsta de kunde och från ingenstans kom då en superhjälte.

– Vem behöver hjälp? sa superhjälten.

– VI, TA BORT BJÖRNEN! skrek alla högt.

Superhjälten lyfte upp björnen under magen och flög iväg.

– Hände det där verkligen? sa Lisa.

– Tror det, sa Pelle. Men ingen var säker….
Sixten, Byängsskolan, Täby

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Sen kom det någon som var läskig. Han såg ut som ett monster. Han kom närmare och närmare. Men vi brydde oss inte. Vi bara trodde att det var typ en björn. Samtidigt när han kom till eldplatsen såg vi att det var en vampyr.

Vi sprang det fortaste utan att packa upp våran grejer. Och gissa vad? Han var fortfarande bakom oss. Vi svängde höger och sen gick vi rakt fram. När vi kollade bakåt såg vi att vampyren var inte där.

Så vi gick till bilen och körde iväg.
Yunus, Johannesskolan, Malmö

Åk 4

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Vi var på klassresa. Det var jag, Lisa, Lasse, Anna och Olle. Våran fröken Maria med sitt förstoringsglas, var också med. Lasse kom på en superbra ide. Han skulle berätta en historia. Alla satte sig runt elden när Lasse skulle börja.

– Jag ska berätta om stålmannen. Då skrattade Anna tyst för sig själv.

– Titta! ropade Lasse. Stålmannen!

– Nähä, sa jag. Du ljuger.

– Sluta bråka sa Maria, ska vi inte grilla lite marshmallows istället.

– Ja sa alla barnen. Ännu idag vet ingen om Stålmannen finns.

Den som lever den vet.
Izabel, Bräckeskolan, Göteborg

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade, snön täckte de mörkgröna granarna. Jag gick och tog en korv och lät den sitta på pinnen, elden var orangeröd. Efter att jag hade ätit klart bestämde jag mig för att gå på en liten promenad, snön var hårt packad under mina skor. Helt plötsligt föll jag över något,

“Aj!”

Jag tittade ner, det var en död liten hare som låg där med öronen tätt intill den fluffiga kroppen, det var en kula i harens mage. Jag sprang till Pappa. Han är veterinär. Kunde han kanske hjälpa den iskalla haren??
Freja, Björkrisskolan, Kungsbacka

Åk 5

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade korv. Plötsligt kom en detektiv och undrade om någon av oss hade sett en häxa. Häxan hade en blåvit tröja och hatt. Vi sa till detektiven att vi hade sett häxan men efter några sekunder så försvann hon. Då frågade detektiven om vi hade sett nått annat misstänkt. Då sa vi ja… vi såg en superhjälte och då blev detektiven arg. Detektiven och superhjälten hade tävlat i åratal om vem som kunde fånga flest häxor. Superhjälten hade fångat 5 fler än detektiven och han måste ta ledningen.
Kim, Ulrikaskolan, Ulricehamn

✏️

Det snöade när vi satt och grillade i skogen. Ellie och Sara såg att trädtopparna började röra sig. De blev oroliga och rädda. Snart var stormen här. När stormen kom packade de sina saker och gick till en grotta. De gjorde en eld och blev varma. De sitter och pratar när de hör ett ljud och allt blir svart…
Nova, Fröviskolan, Frövi, Lindebergskommun

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade, och vi hade köpt massor av snacks. Det kom en liten katt, den var Stinas. Det började bli kväll och vi skulle tälta så vi hade tagit med oss massor av grejer. Nästa dag så skulle vi tända elden i gen men vi insåg att vi hade blivit rånade! Maten var borta! Då bestämde vi att vi skulle gå hem. När vi kom hem låg vår mat på min trappa och vi blev så glada så vi åt upp allt. Det var mamma som var tjuven. Hon hade saknat mig.
Ella, Stallarholmsskolan, Stallarholmen, Strängnäs

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Dagen hade varit underbar. Vi hade lekt tunnelkull, men jag ville ha ett snöbollskrig också.

Plötsligt, kom jag på världens idé. Jag viskade till Veronika, hon fnissade, och gick till Erik, NO-läraren.

”Jag och Lotta går på toa”

”Båda?” sa han misstänksamt

”Jag vågar inte gå själv” ljög hon. Erik muttrade något.

Veronika drog mig inåt skogen. Vi hukade oss bakom berget och gjorde snöbollar i rasande fart!

”1, 2… 3! Vi rusade och bombarderade killarna med snöbollar. Jag kände mig helt lycklig inombords, ända tills jag fick en i ansiktet.
Ylva, Stallarholmsskolan, Stallarholmen, Strängnäs

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Jag och mina vänner Nellie, Leo och Wilmer. Vi skulle grilla korv i skogen och alla tog med olika saker. Leo hade med sig korv, jag hade min katt, Nellie och Wilmer hade pizza och varm choklad. Lite senare byggde vi en snögubbe. Men kort efter började den röra sig. Då kom en superhjälte och flög iväg med snögubben. Vi ringde en detektiv som sa:

– Tyvärr, jag kan inte göra något.

– Okej, sa vi. När detektiven gick fortsatte vi grilla. Medan vi grillade såg vi plötsligt något mystiskt i skuggorna…
Novalie, Tegelviken, Kvicksund, Eskilstuna

Åk 6

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Elden sprakade, vännerna skrattade och björkarna knakade i vinden. Allting var perfekt. Lagom kallt. Och så mycket marshmallows, korv och pizza man kunde äta. Vi befann oss i mitten av skogen. Jag hade precis kommit och satt mig på en gren. Och allting var så trevligt. Då kom hon. Isdrottningen. Allt hon vidrörde blev kallt som is och plötsligt var det inte alls lagom kallt längre. Hon kom in i gläntan innan vi han fly. Och alla blev frusna i permafrost. Jag blev frusen i luften medan jag försökte flyga därifrån.
Lo, Bergaskolan, Uppsala

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade.

Det had varit en lång dag på saint nicoulas camp vi hade precis varit på en så kallad vinter vandring och vi var äntligen tillbaka och hade precis börjat grilla när vi hörde ett högt BOOM. Vi alla kollade runt och när vi vände oss om så såg vi ett brinnande rymdfartyg. Vi hörde nån som skrek inifrån men ingen vågade att titta. Tillslut så fann en ledare som hette Agust mod och gick fram han föll platt död när han mötte blicken med den mystiska korta svarta rymd varelsen.
Amie, Bergaskolan, Uppsala

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade korv. Det var jag och mina 3 kompisar. Vi brukade alltid vara med varandra. De hjälpte mig med nästan allt, men jag fick aldrig chansen att hjälpa dem. Men idag hade jag planerat att hjälpa dem! Jag visste att de inte var så bra på att grilla så jag skulle grilla åt dem.

Vi började grilla och som jag hade tänkt gick det inte bra för de andra. Men jag kom på att jag aldrig hade grillat, men jag testade och… Det gick bra! Grillningen blev en succé och vi blev nöjda.
Emilie Lee, Bergaskolan, Uppsala

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Jag och mina vänner satt på  varsin stubbe och grillade våra korvar. Det var jättekallt ute men brasan värmde lite. Vi satt och pratade men från ingenstans hörde vi någon som grumlade, det var en väldigt ljus röst.

– Hör ni något, undrade jag.

– Ja, sa de andra.

Vi tittade omkring oss.

-Titta där, det är ett par ögon!

Vi gick fram till busken där vi såg ögonen. 

En liten figur hoppade fram och skrek att vi skulle gå.

Alla blev jätte rädda och sprang därifrån.
Ellen, Bergaskolan, Uppsala

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Jag satt på en stock med mina bästa vänner och jag kände en stark doft av rök leta sig in i min näsa och i mina kläder. Det var kallt ute men jag hade på mig flera lager med kläder. Jag satt tyst och såg mig omkring på träden, stenarna och svamparna som började föreställa olika figurer. En svamp som gubbe, en som superhjälte och en som en rolig detektiv med ett förstoringsglas i handen. Jag berättade vad jag sett men de trodde mig inte, det är väl jag som har livlig fantasi!
Siri, Rosenholmsskolan, Forserum, Nässjö kommun

✏️

Åk 7 – endast 3 elever deltog

Det snöade när vi var i skogen och grillade, det var jag och mina tre bästa vänner. Benny, Maj och Lina. Linas pappa Torsten var också med. Tanken var att fågelskåda på morgonen, för att sedan campa på kvällen. Vi hade jätteroligt hela eftermiddagen och korven smakade underbart. Sedan skulle vi sova och jag hade precis slumrat till när någon plötsligt öppnade tältet. Det var en kort varelse med en hög hatt. Jag kände hur den bet mig hårt i benet. Jag skrek. Mer minns jag inte.
”Jag lär nog aldrig campa igen”, sa jag till patienten bredvid.
Emelie, Skolgårda skola, Motala

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade korv. Vi satt där, grillade och skrattade. Snöfallet bara ökade. När elden plötsligt slocknade tystnade vi. Ett ylande skratt hördes. Vi såg en skepnad, den kom först närmare men försvann sen. Snöfallet skymde sikten. Grenar knakade och skrattet hördes. Sen stod skepnaden bakom oss. Den var onaturligt lång. Alla skrek, min puls skenade. Figuren delade på sig. Min bror och hans kompis skulle hämta oss. Stormvarning hade utfärdats, alla måste hem. När vi går hör jag det ylande skrattet, bakom mig står skepnaden. När jag blinkar är den borta.
Ellika, Skolgårda skola, Motala

✏️

Det snöade när vi var i skogen och grillade. Snön föll ner över marken. Bakom mig hörde jag hur Conny och Maja bråkade om någonting. Den varma luften jag andades ut formades till små bollar och försvann. Bakom mig hörde jag fotsteg i snön som kom närmare och närmare. Buskarna rasslade till och Alex kom ut.

– Hej, vad tänker du på?

– Inget särskilt.

Han satte sig bredvid mig, jag tittade upp på himlen och stjärnorna. Alex la en jacka över mina axlar och log. 

– Visst är det vackert?

– Mm, svarade jag. 

Vi lutade huvuden mot varan och njöt.
Ellen, Tegelviken, Kvicksund, Eskilstuna