Vinnartexter – 29 sept 2023

Skrolla ner för att hitta vinnartexterna

Skrolla ner så hittar du alla vinnartexter tillsammans med namnen på författarna, åk 2-7. Texterna är skrivna av en person eller max 3 tillsammans där varje vinnare i gruppen får ett pris.

Tack!

Tack till alla elever som ansträngt er och lyckats formulera intressanta och fängslande texter med endast 100 ord! Tack till alla lärare som engagerat er för att se till att texterna nått mig.

Väldigt många texter kom in!

Över 400 texter har kommit in! Som jag skrev redan vid presentationen av tävlingen innebär stort antal texter att det är omöjligt för mig att läsa alla texter, men väldigt många har jag läst. Det har varit svårt att välja ut vinnarna bland alla fina bidrag. Jag har skrattat för mig själv och ibland blivit mycket förundrad över hur ni kunnat komma på så roliga och fyndiga berättelser. Ibland har jag rättat till små misstag i texterna. Du som vunnit har gjort ett mycket bra jobb och dessutom haft lite tur. 

Tävling i samarbete med Solentro

Upp till 30 vinster/presentkort delas ut, värda 300 kr/st. Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro. Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text. Presentkortet från Solentro skickar jag till din lärare via mail. Frakt tillkommer.

Förslag på inledningar

  • Vi möttes på en gata i storstaden…
  • Mina kompisar i stan är…
  • Mina kompisar i stan ville..
  • Festen hade just börjat…
  • Jag (eller vi) fick nyckeln till bilen…
  • Jag trodde att jag drömde, men…
  • Vi planerade att bjuda in alla på gatan till middag, men…
  • Eller… börja hur du vill!

Deadline fredag 29 september

Deadline för tävlingen är 29 september.
Vinnarna utses av mig, Veronica Grönte.
Beslutet kan inte överklagas.
Texter tillsammans med vinnarnas förnamn, skola och ort publiceras i Pennvässarens Inspirationsbrev.
Lärare med vinnare i sin klass får ett mail med elevens personliga rabattkod till Solentro.

Skrivartävlingen arrangeras av Pennvässaren.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion, har lärarlegitimation. och är författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa vuxna skrivarkursdeltagare med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Läs om de aktuella skrivarkurserna.

Skrivarverkstad som Skapande skola-projekt

Jag arbetar med skrivarverkstad som projekt inom Skapande skola tillsammans med elever i hela barn- och ungdomsskolan, från förskoleklass upp till åk 9. Lärarna bjuds på en workshop. Till olika skolor runt om i landet reser jag.

Genom åren har jag bland annat besökt Växjö, Karlshamn, Huskvarna, Luleå, Sundbyberg, Motala, Ulricehamn, Göteborg, Varberg, Helsingborg, Lund, Gislaved, Mariestad, Lidköping, Kil, Norsjö, Eskilstuna, Stockholm, Trelleborg, Eslöv, Lilla Edet, Ljungby, Ysby, Bollebygd, Borås, Kvillsfors, Holsbybrunn, Mölnlycke, Oskarshamn, Kungsbacka, Härlanda, Strömstad, Huddinge, Jönköping, Halmstad, Teckomatorp, Alvesta, Österbymo, Hedemora, Vimmerby, Kinna, Linköping, Tofteryd, Falköping, Klippan, Kisa, Lindesberg, Värnamo, Tjörn, Kinna, Lammhult, Karlskoga, Torshälla, Torsby, Nöbbele, Mantorp, Mönsterås, Malå, Vara, Kävlinge, Skara, Täby, Ljungby, Sävsjö, Norrköping, Linköping, Sundsvall, Åkersberga, Örebro och Västervik.

Läs mera om PennvässarMetoden

Här kan du läsa mera om PennvässarMetoden och få idéer till skrivandet tillsammans med dina elever..
Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@pennvassaren.se

Vinnartexterna presenteras

Ibland har det varit handlingen i texten som fått mig att fastna för den, ibland ordvalen eller en överraskad vändning och ibland har det varit en känsla i texten som jag berörts av.

Åk 2

✏️

Emma fyller tio år. Hon har bjudit sina bästa vänner. Hennes hund och katt får också vara med. Ballongerna flyger fint upp bland molnen. Dom äter glass, macka och grönsaker. Och det fanns också en tupp som var Kalles husdjur. Han ville verkligen att ingen skulle se den så han cycklade hem och alla skrattade förutom Emma. Emma blev istället bara ledsen. För Kalle var hennes bästa vän. Då slutade alla att skratta och dom började sen att trösta henne. Då blev alla glada igen, men när hon gick hem så ringde Kalle så blev allt bra igen, och slut.
Lilo, Centralskolan, Floda, Lerum

✏️

En söt liten hund trippade fram i staden. Hunden var vettskrämd. Ballongerna svävade mot himlen så vackert när hunden trippade fram. Ballongerna glimmade så vackert i den klarblåa himlen. Tuppen gol högt. Tuppen gick in i det högsta huset i staden. De som jobbade i den affären blev vettskrämda när en tupp kom in genom dörren. En tog en sopkvast och gjorde så tuppen kom ut ur dörren. De ville inte ha djur i sin fina affär. Slut.
Majken, Centralskolan, Floda, Lerum

✏️

Det va en gång en liten liten tupp. Sen komer en katt och börjar jaga den, tuppen. fust märker den inget. Men sen hopar den till och Börjar springa. sen komer en hund och Börjar jaga katten. Sedan börjar de rusa på för då komer ett barn som Börjar jaga hunden och katten och tuppen barnes mamma komer och jagar sit egna barn fast tuppen flyger iväg katten klättrar up i et träd hunden blev tagen av barnet och får mat. historian om katt hund och en tupp.
Lowa, Centralskolan, Floda, Lerum

✏️

Det står en rosa glass på bordet men det så soligt att den rosa glassen smälte. En kille cyklade över gatan men han såg inte en gul bil som körde i full fart. Katten Morris älskar sin ägare. De 7 barnen älskar grönsaker. Hunden heter Rune. Hans ägare heter Max. Alla barnen går i tvåan i samma klass. Hunden Rune jagar katten Morris. Alla barn jagar Morris och Rune överallt. Den här staden heter kulstan. Morris är grå. Rune är brun och vit. Barnet skriker högst av alla barn.
Chloe, Centralskolan, Floda, Lerum

✏️

Det var en gång en stor stor marknad i en rolig stad. Alla där gorde en massa roliga saker till exempel spela pingis, leka med massa ballonger, äta jättegod glass, cykla på cyklar, äta god mat och leka med söta och gulliga djur. Men det var en sak som var det roligaste och det var att det skulle komma en stor, cool och glansig bil som alla skulle få åka i. Fast då hittade de inte bilnycklarna så alla som var på den roliga marknaden fick leta och leta overalt men ingen kunde hitta dem.
Emilia, Centralskolan, Floda, Lerum

Åk 3

✏️

En söndag var jag väldigt uttråkad, så jag gick ut. Jag tog nycklarna och låste dörren. När jag var ute såg jag en morot på gatan, jag tänkte: Nu blir jag hungrig. Jag tog så klart inte moroten för den var smutsig. Jag bestämde mig för att gå hem och göra en jättegod macka med tomater, sallad och lök. Jag smakade på mackan och det var den äckligaste mackan jag ätit. Jag bestämde mig för att köpa tacos men när jag kom hem igen var jag så trött så jag la mig i sängen. Det får bli tacos senare ikväll.
Leana, Montessoriskolan, Göteborg

✏️

Det var en gång en kille som hette Kim. Kim hade lämnat sin bil på verkstan och nu skulle han gå och hämta den. När Kim var framme och hade hämtat bilen tänkte han köpa en glass på glassbutiken för det hade rea på mjukglass. När han var framme och skulle gå in gick det inte att låsa bilen. Kim kunde inte köpa en glass men samtidigt som Kim inte kunde låsa sin bil kunde inte han på verkstan låsa sin bil för dem hade tagit varandras bilnycklar. Kim ringde han som jobbade på verkstan och gav han bilnycklarna.
Isabella, Björkrissskolan, Kungsbacka

✏️

Det var en gång en strandad katt som hette Pelle. Han var en pirats katt han blev utkastad för han var kompis med en hund. Som hette Alice de blev utkastade för de var busiga. På stranden letade Pelle efter Alice. Efter en lång dag så hittade Pelle Alice bakom ett träd. De var trötta så de sov. Nästa dag när de vaknade stirrade en tupp på dem, de blev kompisar, de var hungriga och hittade glass. Sedan lekte de och då hittade de en porschenyckel. Sedan var de i bilen och då bodde de i bilen och körde!
Zeke & Ea, Skegrie skola, Trelleborg

✏️

Det var en gång fem barn som fikade ute på stan. De åkte dit med taxi. Sen cyklade de till en fest. Sen kom en jätte och tog barnens nycklar. Sen fick ett av barnen en tennisboll i huvudet. Då skrek han. Sen sprang en tjej in i taxin. Då lät det BOM. Barnen låste in sig på toan. När de kom ut från toan var maten borta. Det var katten och hunden som hade ätit upp den. Sen hittade hunden jätten och bet den i benet. Sen sprang en kyckling på bordet.
Safia & Iris, Haninge Montessoriskola, Haninge

✏️

Det var en gång en familj som var på stranden, mamma Kristina kunde inte följa med så pappa Pär fick åka själv med alla de 7 barnen . Barnen hette Ann, Mari, David, Michael, Anna, Karin, Andrew. De åt smörgås, glass och plaskade i vattnet. Andrew hoppade i vattnet. Pappa Pär glömde armpuffarna. Pär såg inte Andrew han hoppade i vattnet där såg han Andrew på båten. han simmade snabbt till Andrew och in i bilen. När de var framme vid sjukhuset lyckades de få en säng. 24 timmar senare mådde han bättre en förut.
ammi.klans@soderbyfriskola.se
Liv & Idun, Skegrie skola, Trelleborg

Åk 4

✏️

Det var en gång en katt som hette Bob. Bob var en Maine Coon. Bob hatade hundar. Men en dag träffade Bob en hund som hette Bertilina. Först så försökte Bertilina äta Bob men efter en stund så blev dom vänner. Eller ja “vänner”. En dag så attackerade Bob Bertillina. Bertilina blev chockad och försökte bita av Bobs svans. Bertillina behövde åka till sjukhuset. Bertillina dog men Bob levde fortfarande. Bob ångrade att han attackerade sin “vän” men han kunde inte spola tillbaka tiden. Bobs ägare kom och dom gick hem. Bob gick aldrig ut efter det som hade hänt.
Saga, Söderby Friskola, Salem

✏️

I dag var jag i en stad. Då hörde jag ett barn som skrek. Då såg jag flera barn och jag sa vad gör ni? Han sa inget. Då såg jag en man som spelade tennis utan tennisboll. Då kom en katt som sprang runt hela staden och då kom katten till mig och gav mig en morot. Då såg jag en kille som cyklade på en cykel. Då såg jag en tjej som sprang så snabbt att jag inte kunde se henne längre. Då såg jag en hand som var stor, då sprang jag iväg och lämnade staden.
Yazan, Järla skola, Nacka

✏️

Jag trodde att jag drömde men nu satt jag i en splitterny gul porsche på väg till skolan. När jag kom fram såg jag mina kompisar som var chockade över att jag kom i en Porsche.
-Vems Porsche var det? frågade Pelle.
Pelle är min bästa vän.
-Det var min pappas kompis, sa jag.
På rasterna lekte jag och Pelle tagen. Sedan ringde det in. Efter skolan åkte jag hem i Porschen. När jag var hemma åt jag mellanmål. Klockan halv fyra ringde jag Pelle. På morgonen dagen efter åkte jag och Pelle i Porschen till skolan. Det var coolt!
Albin, Ättekullaskolan, Helsingborg

✏️

Jag är en hund och jag heter Saka. Jag gillar att spela fotboll. Jag gillar att bita på ballonger när det är fest. Jag är faktist bäst i fotbollslaget! Men nu ska du få veta hur det gick för mitt fotbollslag i Stora Valp Cupen. Vi spelade superbra, vi vann grupp c med 6 poäng. Vi tog oss till kvartsfinal och vann mot Bromma valparna. Sen till semi mötte vi ett svårt lag, Öfk valparna. Fast vi hade ju mig med mitt superben som jag tuggade på. Vi vann matchen, sedan var det lättare. Vi vann jiiippppiii.
Rasmus, Rödönsskola, Krokom

✏️

Katten Siri tittar på frukten. Barnen på bilden ska bada på stranden det ska bli jättekul sa Lilly.
Den gula bilen åker på fel väg. Barnen ser en kille som ska cyckla hem från skolan. Katten ser en paprika på bordet. och hunden ser glass. Killen som cycklar hem från skolan ser en gigantisk höna.
Det har varit kalas på granngården men barnen var inte inbjudna så de gick till stranden istället.
Men de var lite ledsna att de inte var inbjudna till kalaset eftersom deras vänner var inbjudna. Men det är lugnt. Det var roligt på stranden. Slut
Alva, amm.klans@soderbyfriskola.se, Salem

Åk 5

✏️

Samtidigt som killen på den röda cykeln skulle cykla över vägen kom en gul bil i kurvan. Utan att kvinnan i den gula bilen såg honom på cykeln fortsatte hon köra framåt. En annan kille såg det och skrek det högsta han kunde, så högt att hans ballonger spräckte och hönan la tre fina ägg i en hög, och någons katt och hund blev så rädda att de sprang iväg. Killen på cykeln ramlade omkull på marken och den gula bilen stannade. Kvinnan gick ut ur bilen och hjälpte killen upp på cykeln igen. 
Vannah, Hasslöskolan, Karlskrona

✏️

Idag skulle jag köpa glass med min kompis som heter Alice. Vi skulle cykla men de var borta så vi gick in och sa till våra föräldrar att våra cyklar var borta. När vi sagt till våra föräldrar att våra cyklar var borta så gick vi istället. Alice tog en glass med jordgubbsmak och jag tog mango. När vi ätit upp glassarna så gick vi hem och packade en handduk och våra badkläder för vi skulle åka till stranden. Vi badade i typ 2 timmar. När vi badat åkte vi hem och fick Alice sova över hos mig.
Donya, Mimerskolan, Sundsvall

✏️

Gatufesten!
Nu jäklar ska vi festa, sa Kalle till sina kompisar.
Kalle och hans kompisar hade nämligen bestämt att de skulle ha gatufest. Det tyckte de var så kul så de lade ut ett inlägg på instagram:
“ Gatufest i Stockholm på Drottninggatan, alla är välkomna! Alla över 13 i alla fall.”
Hela Stockholm hade sett det, och hela Stockholm ville komma, till och med en katt ville komma.

Dagen efter
Äntligen dags att festa! sa Kalle.
Hela Stockholm var där. Alla åt glass, choklad och till och med grönsaker.
Festen är CRAZY! sa en random människa till Kalle.
Lisa, Hansåkerskolan, Ragunda

✏️

Det är fest i staden. Människor pratade. Det var mat på bordet. Vi hade inte haft så här kul på flera år. Bordens färger bländade ögonen och banderollerna blåste i vindens mjuka vindar.
Pablo hade köpt en Porsche. Gustav spelade tennis mot väggen men råkade skuta bollen på Pablos bil. Rutan gick sönder. Det blev tyst. Man kunde höra en knappnål falla. Ett barn sa att man kan vinna miljoner kronor om man kan skjuta en tennisboll i ett mål. Gustav siktade och KLARADE DET!!! De vann pengarna för att laga Porschen. Festen fortsatte bättre än den började.
Adrian, Hjulsbroskolan, Linköping

✏️

Festen hade just börjat och föräldrarna var borta och tränade.
Då kom värsta sportbilen. Alla barn sprang till den, det var den rikaste kilen i klassen. Till och med hunden och katten sprang efter. När dom gick tillbaka såg dom att cyklisten åt upp allting på bordet. Då sprang barnen jättesnabbt ner och det var ett barn som trillade och skrapade upp halva ansiktet. Dom ringde ambulansen. Ambulansen var snabbt på plast. Men tjuven var snabbt borta och föräldrarna kom hem. Barnen berättade för föräldrarna var som hade hänt. Sen åkte alla barnen hem i Porschen.
Liam, Gullviveskolan, Gislaved

Åk 6

✏️

Jag körde till stranden i min gula bil, för att hänga med mina kompisar. På vägen dit såg jag en cyklist och en hörna. När jag väl kom till stranden tog kompisarna och jag en glass och badade. Sen sprang vi till paddeln som började snart. Jag tappade bilnycklarna på vägen till paddeln, Isak blev rädd men jag hittade dem. När vi kom till paddeln fyllde vår tränare år så det fanns massa ballonger där. Efter paddeln så åt vi en macka och grönsaker. Sen körde vi hem till min lägenhet och myste med
min hund och katt.
Nora, Lisa och Selinn, Dackeskolan, Tingsryd

✏️

En gång var jag en höna som gick omkring på gatan. Plötsligt stannade en bil vid mig och sa:
-Vad gör du här?
Sen går gubben ur bilen och tar upp mig och sätter mig i baksätet men någon hund som från ingenstans börjar hoppa ifrån mig i panik. Gubben stannar utanför en affär och går in. Så då tar jag min chans och hoppar fram till ratten och säger till hunden:
-Kom nu så kör vi.
Hunden hoppar fram och trampar på pedalen och jag styr. Det slutar med att vi kraschar och allt blir svart.
Wilhelmina, Garda skola, Gotland

✏️

Mat är det du behöver. Verkligen. Alla behöver mat och till exempel kolhydrater och protein.
Sött behöver man men inte för mycket.
Vi behöver bara fyra måltider och inte mer. Annars blir det problem med hälsan och då påverkar det fettet. Vi alla gillar mat och vi skulle vilja att alla ska äta fyra måltider, för att må bra. Då har vi allt vi behöver för vår hälsa. Detta berättar vi för att vi bryr oss om er hälsa, och vi hoppas ni mår bra!
Rahaf och Amina, Ättekullaskolan, Helsingborg

✏️

Hej, jag heter Max och jag har precis fått nycklarna till min nya Porsche som min ägare köpte till mig, och just jag glömde ju säga att jag är en hund. Kanske till och med världens mest bortskämda hund. Så nu tror jag att jag ska ta bilen ned till glasskiosken och köpa glass. Nej, jag tar Porschen och hämtar min ägare så åker vi till Arlanda och flyger till Italien i en månad så kan vi bada och äta gelato. Det gör vi och det ska bli så himla kul. Ciao, (det betyder hejdå på italienska) så hejdå.
Lucas, Ursvikskolan, Sundbyberg

✏️

Äntligen söndag! Till frukost fick jag macka med grönsaker, rotfrukter och korv. Nu behöver jag gå ut med min hund Molly. Först gick vi ner till stranden och tog ett dopp. Efter det åt jag glass med Molly, det fanns också en paddelsplan där. Jag och några främlingar spelade paddel, sedan såg vi en snygg Porsche som var gul. När jag och Molly var på väg hem såg Molly en katt. Molly började jaga katten, Molly och katten sprang runt ett hörn och vips så var de borta. Jag sprang runt hela stan och till slut hittade jag henne. Slut.
Elliot och Arvid, Vallastadens skola, Linköping

Åk 7

✏️

Inga texter från åk 7 kom in.