Vinnartexter – 28 april 2023

Skrolla ner för att läsa vinnartexterna

Skrolla ner så hittar du alla vinnartexter tillsammans med namnen på författarna, åk 2-7. Texterna är skrivna av en person eller max 3 tillsammans där varje vinnare i gruppen får ett pris.

Tack!

Tack till alla elever som ansträngt er och lyckats formulera intressanta och fängslande texter med endast 100 ord! Tack till alla lärare som engagerat er för att se till att texterna nått mig.

818 texter kom in!

818 texter har kommit in! Som jag skrev redan vid presentationen av tävlingen innebär stort antal texter att det är omöjligt för mig att läsa alla texter, men väldigt många har jag läst. Det har varit svårt att välja ut vinnarna bland alla fina bidrag. Jag har skrattat för mig själv och ibland blivit mycket förundrad över hur ni kunnat komma på så roliga och fyndiga berättelser. Ibland har jag rättat till små misstag i texterna. Du som vunnit har gjort ett mycket bra jobb och dessutom haft lite tur. 

Tävling i samarbete med Solentro

Upp till 30 vinster/presentkort delas ut, värda 300 kr/st. Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro. Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text. Presentkortet från Solentro skickar jag till din lärare via mail.

Förslag på inledningar

  • Ingen hade besökt det öde huset på länge…
  • Skattkartan var svår att tyda…
  • Ett bländande ljus sipprade in genom dörrspringan…
  • Vi hade just ätit upp spagettin, när vi såg…
  • En hund och en katt skulle…
  • Eller… börja hur du vill!

 

Deadline fredag 28 april

Deadline för tävlingen är 28 aapril.
Vinnarna utses av mig, Veronica Grönte.
Beslutet kan inte överklagas.
Texter tillsammans med vinnarnas förnamn, skola och ort publiceras i Pennvässarens Inspirationsbrev.
Lärare med vinnare i sin klass får ett mail med elevens personliga rabattkod till Solentro.

Skrivartävlingen arrangeras av Pennvässaren.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion, har lärarlegitimation. och är författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa vuxna skrivarkursdeltagare med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Läs om de aktuella skrivarkurserna.

Skrivarverkstad som Skapande skola-projekt

Jag arbetar med skrivarverkstad som projekt inom Skapande skola tillsammans med elever i hela barn- och ungdomsskolan, från förskoleklass upp till åk 9. Lärarna bjuds på en workshop. Till olika skolor runt om i landet reser jag.

Genom åren har jag bland annat besökt Växjö, Karlshamn, Huskvarna, Luleå, Sundbyberg, Motala, Ulricehamn, Göteborg, Varberg, Helsingborg, Lund, Gislaved, Mariestad, Lidköping, Kil, Norsjö, Eskilstuna, Stockholm, Trelleborg, Eslöv, Lilla Edet, Ljungby, Ysby, Bollebygd, Borås, Kvillsfors, Holsbybrunn, Mölnlycke, Oskarshamn, Kungsbacka, Härlanda, Strömstad, Huddinge, Jönköping, Halmstad, Teckomatorp, Alvesta, Österbymo, Hedemora, Vimmerby, Kinna, Linköping, Tofteryd, Falköping, Klippan, Kisa, Lindesberg, Värnamo, Tjörn, Kinna, Lammhult, Karlskoga, Torshälla, Torsby, Nöbbele, Mantorp, Mönsterås, Malå, Vara, Kävlinge, Skara, Täby, Ljungby, Sävsjö, Norrköping, Linköping, Sundsvall, Åkersberga, Örebro och Västervik.

Läs mera om PennvässarMetoden

Här kan du läsa mera om PennvässarMetoden och få idéer till skrivandet tillsammans med dina elever..
Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@pennvassaren.se

Vinnartexterna presenteras

Ibland har det varit handlingen i texten som fått mig att fastna för den, ibland ordvalen eller en överraskad vändning och ibland har det varit en känsla i texten som jag berörts av.

Åk 2

✏️

Jag och min vän skulle gå på upptäcktsfärd. Vi gick in i en skog och hittade ett hus. Mamma hade berättat att det huset som vi såg var ett ödehus. Vi gick in i huset och där såg vi en hund, katt, mus det var så fint tills en man öppnar dörren och vi blev jätte jätte rädda. Han blockerade vägen ut så vi inte kunde komma ut. Vi frågade varför vi inte fick komma ut. Han svarade inte men flyttade på sig jag kom ut men min vän är kvar i huset än i dag.
Blända och Wanessa, Friskolan Hästens, Farsta

✏️

Ingen hade besökt ödehuset på flera år. För ungefär 100 år sedan var det ett gammalt slott. Alla som besökte slottet påstod att det levde en livs levande enhörning där. Kompisarna Myra och Lo bestämde sig för att besöka ödehuset. Mitt i naturen gick de till ödehuset. Det lyste en svag lampa där. De öppnade dörren… mycket riktigt stod en livs levande enhörning och den tittade glatt på dem och gnäggade. De tog den till stallet. Enhörningen log och tycktes säga tack. De red hem på enhörningen, hem som tack.
Stella, Häggenås skola, Häggenås, Östersund 


✏️

I den mörka skogen fanns det en liten stuga. Där i stugan borde en man som hette Kalle. Kalle samlade på en masa saker som en apa en hund och en masa andra saker. En dag sprang hunden ut och lekte med apan. Dom lekte jaga. Apan började att jaga. Dom sprang runt i cirklar. Men sen kom katten och ville vara med.

- Okej du får väl vara med, sa apan. 

Dom lekte en stund men sen kom fågeln och ville vara med.

- Nej du får inte, sa apan. Fågeln blev jätte ledsen. 

– Okej du får vara med, sa apan.
Fanny, Tillbergaskolan, Västerås

✏️

Ingen hade besökt det öde huset på länge. Det var flera övergivna djur där. Det stod en människa vid dörrporten. Dom blev så rädda. Men det visade sig vara deras gamla ägare från 1900-talet. Han kom in med mycket mycket mat. Dom övergivna djuren vart så glada så att dom börja dregla. Ägaren sa – Hugg in! 

Emelie, Stenhammarskolan, Flen


✏️

En snäll liten flicka kommer alltid in i apornas hem och ger dem vatten och gör mysigt. På kvällen ger hon dem spaghetti. Men en dag kom en gubbe istället för flickan. Aporna började skrika och svinga sig i repen för de visste inte vem gubben var. Han sa att flickan hade blivit sjuk och att hon kanske inte skulle klara sig. Aporna blev så ledsna att de inte ville äta eller dricka. Men två veckor senare sa en bekant röst:

- Hej mina små apor!
 Den snälla flickan hade klarat sig.
Annie, Vallsjöskolan, Sävsjö

Åk 3

✏️

Det var en gång ett mörkt hus. Där bodde en apa, en valp och en kattunge. Dom skulle spela fortnite. Dom var jätteduktiga på fortnite. Dom vann varenda match dom körde. Men idag var det speciellt för dom skulle köra world cup i fortnite. Dom packade väskorna och åkte. Nu när dom var framme började dom spela. Dom vann så mycket att dom gick till final. Dom möte tre andra. Det var Bohga, Ninja och Benjyfishy. Det var jämt men till slut så vann katten, apan och valpen. Sen firade dom med en stor tårta.
Jasper, Sälens skola, Sälen

✏️

Spagettin är kokad och har nästan ätits upp.
Bredvid den ligger en katt och ovanför finns det en blomma
som är lika röd som en kam på en tupp.
Bordet är fyllt med massa saker men är det bara saker i detta hus,
jag ser både en katt och en mus.
Men det var inte alla djur i detta hus,
för det finns både fågel, hund och lemur.
Ägaren till detta hus,
verkar inte vara nöjd med dess värme för dörren står på glänt
och in kommer massa ljus.
Frida, Tjärnö skola, Strömstad

✏️

Julia och Leja försökte tyda kartan som dom hittat på cykelbanan. De såg att det var en skog, så de gick dit. När de kom fram hittade de en till karta. De följde den till ett öde hus. I första rummet var det grått och tråkigt. Nästa rum var det fullt av färger överallt. Där satt det en hund och apa som lekte och pysslade. Det kom in en tjej i rummet. Hon undrade om de skulle ha kalas tillsammans. Det ville Julia och Leja gärna, de kalasade och kalasade. Apan hade roligast av alla, apan hängde överallt!
Sofia, Särö skola, Särö

✏️

Det var en gång en katt och en hund som bodde i en gård. De var alltid lyckliga. Men en dag kom en apa och knackade på dörren och sa:
– Hej kära vän, Älvkungen har skickat sina soldater för att förstöra mitt hus, så kan jag hämta mina vänner och bo med er.
Sen svarade hunden:

– Jajamän, det blir inga problem.
När apan kom in utforskade han stället och stökade till ordentligt. Katten och hunden blev väldigt arga. Efter några minuter öppnade någon dörren. Det var den som ägde gården, han hade rest till London.
Jory, Algebraskolan, Göteborg

✏️

Det var en gång en katt och en mus. Katten och musen var bra vänner men de höll det hemligt så ingen såg dem. En dag kom en annan katt som försökte döda musen. Sen kom katten och räddade musen med att riva den andra katten. Sen sprang katten iväg och den kom aldrig tillbaka.
Fred, Snöstårpsskolan, Halmstad

Åk 4

✏️

Skattkartan var svår att tyda inne i det stökiga ruttna huset. Det låg döda möss på marken och det klängde en apa i taket. Och på en stor sten låg en hund. Och på marken låg en klump med spagetti. Och plötsligt så såg jag en liten grop i marken, Så jag tog min spade och började att gräva en grop. Men när jag hade grävt en bit så kände jag att det inte var lönt att gräva nå mer. så jag packade ner min spade i ryggsäcken och gick ut ur huset. Och gick hem.
Louie, Stöcksjö skola, Umeå

✏️

Ingen hade besökt ödehuset på länge, de säger att det spökar där. Såklart hade mäklare försökt sälja det skruttiga huset. Men vem vill bo i ett spökhus? Däremot så älskar jag och min kompis läskiga och kusliga saker. Förra veckan när vi var på väg hem från skolan gick vi förbi ödehuset.
– Ska vi gå in? frågar min kompis.
– Ja, svarar jag.
Vi gick in och upptäckte att det var hyfsat rent där inne. När vi gick in till vardagsrummet såg vi en fjäderpenna som skrev: FÖRSVINN HÄRIFRÅN ELLER …..
Felicia, Fladängskolan, Lomma

✏️


Vi hittade en stuga i skogen. Vi gick in. Vinden susade och vi hörde ett knarr. Vi gömde oss bakom en kista. En man kom igenom dörren. Han gick till rummet intill. De kändes som han letade efter något. Vi såg en lista och blev nyfikna. Jag vred mig lite och det knarrade till och mannen vände sig. Vi rullade upp listan och läste: Snälla gå här ifrån medan ni kan. Akta er för mannen.
Vi SPRANG UT! Mannen kollade bakåt och började jaga oss. HJÄLP HJÄLP! Efter den dagen har vi inte gått till den skogen och stugan igen.
Juni och Julia, Gällö skola, Gällö, Bräcke kommun

✏️

Det var en gång en man som hette Ebbe.
Ebbe var ute en dag, gick i skogen.
När han hade kommit halvvägs så såg han ett hus.
Ebbe hade aldrig sett huset.
Huset var slitet.
Ebbe var väldigt nyfiken så han gick in.
När han kom in i huset så såg han mänskoskelett överallt.
Han blev genast rädd.
Sen så såg han något som röde sig bakom ett hörn.
Ebbe frågade om det var någon där.
Ingen svarade.
Så han gick dit för att kolla.
När han kom dit så var det någon som tog honom.
Ingen såg honom igen.
Ebbe, Hjortsjöskolan, Vaggeryd

✏️

Här stod Nelly livrädd, stirrande på en skugga genom fönstret. Hon såg inte var det var så hon gick ut genom dörren för att följa efter. Hon kom närmare och närmare tills hon såg var det var en man med kniv som började springa efter henne i mörkret! Hon sprang och sprang tills hon kände blodsmak i munnen. Hon var rädd, hon visste inte vad hon skulle göra.
Just det, hon får en idé hon springer hem så fort hon kan med mannen bakom sig. Hon gömmer sig i sitt rum. Hon hör ett ljud och plötsligt blir det svart…
Thea, Gunnestorpsskolan, Göteborg

Åk 5

✏️

Ett bländande ljus sipprade in genom dörrspringan. Jag och min mamma var ute och bestämde oss för att öppna dörren som låg i mitten av ingenstans. Det var trappor ner till ödehusen så vi behövde ha en ficklampa för att kunna se. Vi såg olika sorters grejer som penslar, apor, katter, hundar och mycket mer. Det var väldigt stökigt och gammalt. Det låg en lapp på bordet. Jag öppnade den och såg en väldigt vackert skrivstil. Det stod något på lappen men jag hann inte läsa på grund av att min mamma skrek på mig att vi skulle åka hem.

Kiana, Byttorpskolan, Borås

✏️

En dag vaknade en tjej. Hon märkte att hennes hund kollade på dörren och morrade. Hon tittade på dörren och stelnade till, det var någon där. Hon gick långsamt fram till sin garderob och tog ut sin mobil och skulle precis ringa polisen.
Då bröts dörren upp, hunden skällde och började attackera mannen. Hon började skrika. Därefter blev det tyst, hon stängde ögonen. Hade hon dött? Det gick ett par minuter i stelt tystnad, sen vågade hon öppna ögonen. Hon gav ut en suck av lättnad. Polisen var här och berättade att mannen var fast i fängelse i 20 år.

Alana, Kunskapsskolan, Lund

✏️

Jag hörde en mörk röst och tassade uppför trappan medan jag innerligt hoppades att de inte skulle höra mig. Skuggorna. Jag svalde. Det var helt tyst där uppe, så jag antog att de hade gått därifrån. Jag puttade upp dörren och försökte kväva en hostattack. Skuggorna verkade förbereda en slags ritual. Från taket hängde en död duva. Ögonen var uppspärrade och näbben hängde slappt. Under den hade de målat en svart cirkel. Dörren gnisslade och ruttnade, likbleka händer höll ett krampaktigt tag om dörrkarmen. Jag stod som fastfrusen och ville helst springa därifrån. Men mina ben lydde mig inte längre.

Isabelle, Sundskolan, Domsjö, Örnsköldsvik

✏️

Det hemliga huset

Årtalet 2009

En dag var Freja, Harry och George tillsammans. Barnen var hemma hos Freja och de behövde gå ut med Frejas hund. De tog på sig sina ytterkläder. Det var kallt så de tog på sig mössa, vantar, jacka och överdragsbyxor. Barnen började gå. Det var snöstorm ute så Freja valde att ta en genväg. De kom fram till ett hus. Huset såg gammalt ut. Frejas hund drog mot huset. Dom var på väg in i huset när någon drog in dem och… Där låg en skattkarta. De följde skattkartan och där…

Tova, Sallerupskolan, Eslöv

✏️

Musen satt och åt spaghettin på gaffeln. Apan kom och sa att han ska vara försiktig. Katten har inte ätit och musen kan blli nästa måltid. Musen sa inget och fortsatte att äta. Men då kom han på en sak. Eftersom spaghettin var på en gaffel så kunde han använda den. Musen åt och när han var klar kom den stora hunden. Han sa att det finns en till gaffel. Han tog gafflarna och när katten var beredd på att anfalla stängde musen ögonen och utan att den visste så spetsade den katten. Efter det vågade katten aldrig anfalla musen.

Dante, Ängsnässkolan, Huddinge

Åk 6

✏️

Där stod jag, inlåst i ett rum som jag inte kunde ta mig ur. Det verkade som om det var ett slags gammalt förråd. Jag kände hur paniken började komma. Det var saker överallt, man kunde knappt ta sig fram. Det började bli kallt, så jag bestämde mig för att leta upp något varmt. Jag började rota i en kista med massor med gamla kläder. De flesta var söndergnagda av små möss. Jag tog på mig en grön gammal kofta som fick duga för stunden. När jag trodde allt var hopplöst, hörde jag ett gnissel från dörren.

Saga, Lilly och Emma, Sandaredskolan, Sandared, Borås

✏️

Jag stormade upp från sängen för att kolla på mina anteckningar och såg att det var dagen innan julafton, jag har jättemycket att göra idag tänkte jag.

Jag sprang ner för trappan och hämtade papper och penslar, och när jag var på väg ner såg jag en mus som kröp på ett trappsteg. Jag tog upp den i famnen och bar den hela vägen upp med mina papper och penslar i ena handen. Jag lade musen på min sängkant och satt mig vid mitt skrivbord, och det var då jag fick den bästa idén på min julberättelse, och började skriva…

Linnea, Käppala Skola, Lidingö

✏️

Skattkartan var svår att tyda men jag lyckades! Jag kunde lista ut var det gamla öde huset låg. Plankor var spikade på fönstret. Jag samlade mitt mod och lyckades ta några steg mot farstukvisten. Konstiga ljud hördes från buskarna. Dörren var öppen, som om någon hade varit här. Jag klev in, händerna darrade tills jag upptäckte något märkligt. Mitt i det mörka huset såg jag en kista som var öppen. Ett brev låg i den. Möss sprang över mina fötter och jag tog upp brevet. Jag läste det och var i chock. Så hemskt! Brevet var från den saknade…

Elvira, Stavreskolan, Trollhättan

✏️

Gubben larsson hade minst 40 djur i sin jordkällare. Gubben larsson hade inte öppnat sin jordkällardör på 30 år så djuren hade skapat en värd där nere och djuren hade jobb och lön. Det var fullt med gamla saker och mögel. Men en dag bestämde sig gubben larsson att städa sin jordkällare. När han gick in i jordkällaren så sprang alla djuren ut och djuren låste in gubben larsson i jordkällaren och djuren sprang till vanliga världen. Medan gubben larsson var i jordkällaren tog djuren över staden där gubben larsson bodde. Fortsättning följer. Undrar hur det går för gubben larsson?

Rosa, Pilkrogs friskola, Lindesberg

✏️

Jag kom in i huset och Katt och Råttan hade blivit vänner!?!?! Apan hängde i taket och vår hund satt på två stenar som på något sätt kommit in i huset!? Frun verkade ha tämjt en fågel och hennes unicorn brodering har kommit till liv!? Hon åt och så utmattad ut. Det var en massa städgrejer framme och det såg ut som hon hade försökt “städa” vilket inte verkade gå så bra.
Hon hade börjat på en berättelse och det hade börjat växa blommor ur golvet nu också.
Nä jag har inte orken, hej då.

August, Stöcksjö Skola, Umeå

✏️

Jag stod utanför det lilla, övergivna huset. Det lät där inifrån. Skulle jag våga gå in? Långsamt öppnade jag dörren. Mitt hjärta dunkade hårt mot bröstet. Dörrens höga knarrande ljud var så starkt att jag blev yr. Det första jag såg var en spann med gammalt vatten och en trasa som var torrare än papper. Mossan på stenväggarna var som tapet.
En vindpust fick mig att snurra. När jag fixat min klänning så såg jag något helknasigt. En liten mus jagade en katt! Något hoppade på mig, jag kände dess svans. Jag sprang iväg skrikande. Mitt enhörningsmärke ligger fortfarande kvar….

Ida, Vinbergsskolan, Falkenberg

Åk 7

✏️

När den svarta mannen från pysselboken kom hem till sin stökiga jordkällare på Östermalm med sin förlängningssladd, upptäckte han att hans gafflar till sin torra spaghetti som han hade kokat för tre månader sen hade försvunnit. Han slängde runt sin katt för att han trodde att katten hade gaffeln. Han klämde på sin hund men kände inte gaffeln. Sedan kom han på att han hade diskat sin gaffel för första gången på fem år och sedan levde han lycklig med sin gaffel fram tills han dog i en flygplansolycka i Afrika efter att ha krockat med ett moln. RIP Pysselboksmannen.
Oscar, Liam och Erik, Ludvigsborgs Friskola, Ludvigsborg, Hörby kommun

✏️

Efter att jag hade gått en runda ute i det fina vädret i skogen så kom jag hem och hörde ett otroligt oväsen från garaget. Jag gick på grusvägen till garaget, öppnade den hemmagjorda garagedörren och såg att min katt och hund hade bråkat.
Det var jättestökigt i hela garaget. Katten hade jagat upp hunden på ryggstödet på min fåtölj medan katten satt nedanför. en apa hade magisk kommit in i garaget. Den satt i taket och tittade på när katten och hunden hade bråkat. Jag kunde bara tänka till mig själv:
-Det här kommer ta lång tid att städa.
Theo, Innovitaskolan Karlskrona, Karlskrona

✏️

Vi hade just ätit upp spagettin, när jag såg hunden Bosse fånga en av mina köttbullar som hade trillat ner på golvet. Han tog köttbullen i munnen men han åt inte upp den, han gick bort med köttbullen till ett litet hål i väggen och jag följde efter Bosse.
Ur hålet kommer en mus, Bosse lämnar över köttbullen till musen. Jag lägger mig ner på marken och kikar in i hålet. Där inne ser jag två möss som sitter mitt i mot varandra och äter spagetti med köttfärssås. Jag tänker att mössen måste ha fått hjälp av Bosse att anordna allt.
Erica, Gumaeliusskolan, Örebro

✏️

Det kändes gammalt, men ändå nytt. Som att det fanns någon slags dragningskraft till detta huset från föremål av olika decennier och århundraden. Ett stort kaos spred sig över huset. Familjer hade lämnat sina djur där när de inte längre ville ha dem. Nu skulle andarna i rummet ta hand om dem, för detta hus drog inte bara med sig föremål utan även döda och förlorade själar. Så har det varit sen familjen Svensson, som byggde huset, spred en förbannelse innan de lämnade. Efteråt har huset varit hemsökt.
Betty, Innovitaskolan, Karlskrona

✏️

Haltandes sprang han nerför den dunkla korridoren. Det hördes ekande steg som för varje sekund kom närmre. Hans hjärta bultade hårdare och hårdare.
Framför honom stod dörren han letat efter allt för länge. Med sin sista kraft slog pojken upp den. Bakom dörren gömdes ett unket rum med sönderslagna glödlampor. Han blickade runt i rummet tills han fick syn på vad han letade efter. Skattkistan.
Tunga fotsteg hördes bakom honom och dörren öppnades på glänt. Genom springan kom en siluett med ett laddat gevär i hand.
Ett högt dån hördes och därefter blev det tyst. Helt tyst.
Cristian och Emil, Centrina Lindholmen, Hisingen, Göteborg

✏️

Den tiden vi har kvar ska man ta vara på.
Lyckan kan ju inte vara för evigt även om det nu önskas så.
Så när mörkret faller och allt känns meningslöst, hitta en gnutta ljus.
Den personen som verkligen gör dig lycklig.
Den solstrålen som gör att det är värt att gå upp på morgonen.
Den personen som gav dig hopp och lusten att leva igen.
Lo, Innovitaskolan, Karlskrona

✏️

När jag vaknade, var mitt rum alldeles kallt och mörkt, det var fuktigt och det kändes konstigt.
Jag sätter mig upp och ser mig om i rummet, vid dörren är det en springa som släpper in solens strålar. Det ser ut som ett övergivet hus, väggarna har börjat redan ruttna. Plötsligt hör jag ett läte, det låter som en hund. Jag ställer mig upp och går mot dörren för att se om hunden har med sig sin ägare men när jag kommer ut så ser jag ingen hund, det är bara en man, alldeles ensam. Han står där med en…
Nell, Gumaeliusskolan, Örebro

✏️

Jag tog i hennes armar så hårt som möjligt. Jag kände värmen i min hud under den svarta masken. Jag kastade in henne i lastbilen så försiktigt som möjligt. Att förstöra en dag som idag, det kunde jag inte riskera. Jag kände skulden när jag satte mig i bilen och började köra, men log ändå inombords när jag kom på varför. Jag bromsade när vi nådde vår destination. Jag tog i min syster och ledde henne hela vägen. Jag ställde mig snabbt framför henne med alla andra och så hördes det: Suprise! ? ? ? ? ? ? ? ?
Nusaiba, Algebraskolan, Göteborg