Vinnartexter – 21 okt 2022

Längst ner på sidan hittar du alla vinnartexter tillsammans med namnen på författarna!

Tack till alla er elever som ansträngt er och lyckats formulera en intressant och fängslande text med bara 100 ord! Tack till alla er lärare som engagerat er för att se till att texterna nått mig.

1789 texter kom in!

Med 1789 fantastiska bidrag har det varit omöjligt för mig att läsa alla texter, men många har jag läst och det har varit svårt att välja ut vinnarna bland alla fina bidrag. Du som vunnit har gjort ett mycket bra jobb och dessutom haft lite tur. Jag hoppas att du som vinner kommer att få stor glädje av presentkortet från Solentro som jag skickar via din lärare i ett mail.

Vad händer i skogen?

Skrivartävling för elever i åk 2-7 • Upp till 30 vinster i potten

Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro. Upp till 30 vinster/presentkort delas ut, värda 300 kr/st. Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text. Frakt och emballage för boken du beställer kostar 69 kr.

Skriv en text med max 100 ord!

Din text måste vara kort, max 100 ord. Ingen rubrik! Du kan skriva en miniberättelse med början, händelseförlopp och slut, en dikt eller en ögonblicksbild.

Inspireras av bilden

Skriv om vad som händer i skogen! Välj ut några av figurerna på bilden och skriv om dem. Du behöver inte skriva om allt! Din berättelse kan gärna vara spännande!

Förslag på inledning

• Vi hade bestämt oss för att…
• Hon kom in i skogen och…
• Han kom in i skogen och…
• Nu ska jag berätta om vad som hände när…
• Eller… börja hur du vill.

Skriv själv eller max 3 tillsammans

Du skickar in ditt bidrag själv eller skriver du tillsammans med en eller två klasskamrater. Max 3 personer i gruppen. Om texten vinner får ni varsitt presentkort.

Skrivartävlingen arrangeras av Författarskola.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 20 år, med utbildning i TV- och videoproduktion samt lärarlegitimation. Författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson
Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa vuxna skrivarkursdeltagare med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. 
Läs om skrivarkurserna.

Skrivarverkstad som Skapande skola-projekt

Jag arbetar med skrivarverkstad som projekt inom Skapande skola tillsammans med elever i hela barn- och ungdomsskolan, från förskoleklass upp till åk 9. Lärarna bjuds på en workshop. Till olika skolor runt om i landet reser jag.

Genom åren har jag bland annat besökt Växjö, Karlshamn, Huskvarna, Luleå, Sundbyberg, Motala, Ulricehamn, Göteborg, Varberg, Helsingborg, Lund, Gislaved, Mariestad, Lidköping, Kil, Norsjö, Eskilstuna, Stockholm, Trelleborg, Eslöv, Lilla Edet, Ljungby, Ysby, Bollebygd, Borås, Kvillsfors, Holsbybrunn, Mölnlycke, Oskarshamn, Kungsbacka, Härlanda, Strömstad, Huddinge, Jönköping, Halmstad, Teckomatorp, Alvesta, Österbymo, Hedemora, Vimmerby, Kinna, Linköping, Tofteryd, Falköping, Klippan, Kisa, Lindesberg, Värnamo, Tjörn, Kinna, Lammhult, Karlskoga, Torshälla, Torsby, Nöbbele, Mantorp, Mönsterås, Malå, Vara, Kävlinge och nu i vår träffar jag elever i Skara kommun. I höst och vår besöker jag Täby, Ljungby, Sävsjö, Norrköping, Linköping, Sundsvall, Skara och Västervik.

Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@forfattarskola.se

Så här säger några lärare som prövat Pennvässarmetoden

– När vi använder hinderschemat kan alla producera, bli färdiga och känna sig nöjda. Eftersom texterna är korta och uppbyggda på samma sätt med röd tråd, blir det lätt att tillsammans samtala om dem. Vi kan bekräfta det som fungerar och lyfta fram utvecklingspotentialen.
Anna Paris, Musiklådans skola åk 3, Uppsala

– Har arbetat i 30 år och aldrig tidigare tänkt på att berättelsens slut ska finnas med redan från början för att underlätta skrivprocessen. Detta är helt revolutionerande!
Ulrika Tagesson, Byleskolan åk 2-3, Täby

– Pennvässarmetodens hinderschema fungerar lite som en serietidning. Man har ruta 1, 2, 3 och 4. Eleven jobbar både med bild och text och man ser tydligt att det ska hända någonting mellan start och mål. Huvudkaraktären har ett mål redan från starten. Arbetssättet är väldigt tydligt och det är det som är så bra.
Britt Markusson, rektor, Svenshögskolan Lund

Vinnartexterna presenteras här!

Åk 2

✏️

Det här är ekorren Ecke. Han är 4 år. Ecke tycker om att kasta nötter. Han bor i ett träd. Idag såg han tigern Tusse. Först hoppade tigern upp i Eckes träd. Sedan började tigern klösa på trädet. Lite senare började Ecke kasta nötter på tigern. Efter det kom zebran Siri och berättade att tigern inte fick klösa sönder Eckes träd. Till slut slutade tigern klösa i hans träd. Sedan lekte Ecke, Siri och Tusse tagen runt trädet och de gjorde upp en brasa . De hade en mysig stund tillsammans.

Theodor, Joar och Yaroslav, Lövångersskolan, Skellefteå

✏️

Det var en gång en ekorre. Den gillade att klättra i träd. En dag kom en pojke. Ekorren blev rädd för pojken. Pojken hade en pizza och två glas med cola. Ekorren vågade inte ta en bit av pizzan eller dricka colan.

– Jag är hungrig sa ekorren och klättrade ner. Pojken hade gått iväg. Då kunde ekorren snabbt smita ner och ta en bit. Ekorren mumsade en lång stund på pizzan och drack lite cola. Plötsligt började det brinna. Ekorren visste inte vad den skulle göra.

Plötsligt kom den på vad den skulle göra.

Erik, Lindbackens skola, Uppsala

✏️

Det var en gång en pojke som gick i en skog. Han visste inte vad som fanns i skogen. Han gick och gick och det kändes som timmar. Då hörde han ett ljud. Det lät som en elefant. Så konstigt att det var en elefant i skogen. Plötsligt kände han lukten av en pizza. Han var jätte hungrig så han gick till pizzan. När han kom fram såg han att elefanten hade ett party. Han sprang hem och berättade allt för sin pappa. Detta var den bästa dagen i hans liv.

Tadeusz, Sundsbroskolan, Bunkeflostrand

✏️

Det brinner i skogen! säger pizzan Rut.

Ät upp mig innan jag får brända kanter. Då kommer bollen rullande och säger:

– Rut Jag brinner! Och då kom coca colan och sa:

– Men de är ju inte så farligt. Använd mig för att släcka elden.

-Tack coca colan, sa pizzan.

Elias, Tvärålunds skola, Tvärålund, Vindelns kommun

✏️

En höstdag gick vi till skogen. Vi såg massa djur där. Plötsligt så började det brinna men vi visste inte att vi hade vatten i ryggsäcken. Men när vi tittade i ryggsäcken så hade vi en stor flaska vatten. Vi släckte elden med vattnet. Sen gick vi på picknick i skogen.

Emelie och Lionella, Oxelöskolan, Oxelösund

✏️

Det var en gång en upptäckande människa som gick ut i skogen. Då kom en vild katt som kallade på en tiger som kallade på en zebra. Zebran kallade på ormen, ormen kallade på elefanten. Elefanten klev på en cigarettask så det började brinna så alla djuren dog och då blev alla djur skelett. Då på natten hade dem döda djuren en fest. Då kom människorna och gav djuren en magisk dryck så att alla djuren levde och då levde människorna och djuren lyckliga i alla sina dagar.

Edwin och Siri, Strandenskolan, Dorotea

✏️

En gång så gömde en flicka sig i hennes pappas väska. Efter en stund märkte hon att hon var i skogen. Hon såg många olika djur. Hon såg en orm, en katt och en elefant. De kunde prata och flickan blev rädd. Plötsligt sa ormen:

– Hej vill du följa med mig på äventyr. Hon sa ja. 

De gick en runda och när dem kom tillbaka såg dem pizza och dricka . De satte sig i väskan och åt. När pappan öppnade väskan såg han att hans dotter och djuren åt upp pizzan och drickan. Han tog väskan och åkte hem.

Emilia, Sundsbroskolan, Bunkeflostrand, Malmö

✏️

Några djur från zooet har rymmt från boet.

De hittade en pizza i dungen så att elefanten födde ungen.

Zebran såg en läsk när han drack den var den besk.

Elefanten drack av saften så fick den tillbaka kraften. 

Zebran åt löv från marken så att alla sprang från parken . 

Ekorren samlade nötter så att alla sprang med sina fötter.

Elden blev stor så alla människor sprang som kor.

Till slut när allt blev stilla började djuren trilla och somnade så sött när ögat var för trött.

Thor Jarnerö, Hjärups skola, Staffanstorp

Åk 3

✏️

Nu ska jag berätta som vad händer i skogen.

Fem kompisar har bestämt att gå till skogen i höstlov och äta lunch där.

De köpte pizza ,dricka och olika saker de har lagt alla saker på golvet .de träden var täta med orange löv

och röd löv skogen var fint ,när de spelade fotboll kom en zebra,en elefant ,en igelkott , en katt, en orm och en tiger de ville spela de med så de delade upp sig i lag och började spela fotboll igen. Tillsammans vann de om och om igen till slut vann dem kuppen.

Zien, Algebraskolan, Göteborg

✏️

Olle kollar i sin kikare på de stora fåglarna.

Men sen hördes det ett högt snarkande.

Olle tog bort kikaren och kollade överallt i skogen.

Han trodde att det var vilda djur. Bakom en sten låg en arg tiger och sov. Det var tigern som snarkade jättehögt. När Olle skulle smyga bort från tigern så trampade Olle på en pinne. Det lät jättehögt.

Den arga tigern och alla andra djur kom och attackerade Olle. Han började springa och kom fram till en korsning.

Olle, Trönninge skola, Varberg

✏️

I en magisk skog finns en massa roliga saker. Alla barnen har kommit till skogen för att träffa djuren. Och vissa har med sig matsäck. Några äter till och med middag här. Till och med djuren har hittat lite mat. Men det börjar bli lite varmt. Jag ser mig omkring. Och jag ser en stor låga stiga över träden. Det brinner! Vi måste göra något fort.

Som tur märker djuren det. Elefanten börjar spruta vatten. De andra djuren hjälper barnen att komma i säkerhet.Det tar en stund att få alla i säkerhet. Nu är alla i säkerhet i skogen.

Mira, Ebba och Zackarias, Mölletofta skola, Malmö

✏️

Det var en gång en tiger och en katt. Dom var bästa vänner. Dom var i lövskogen och lekte. Sen skulle dom gå hem. Då sa katten vi kan gå en genväg. JA! sa tigern. Dom gick in på genvägen. Dom gick halvvägs sen gick dom VILSE! vad ska vi göra nu?Jag vet inte! men den här vägen har jag gått förut de kan inte vara så farligt.inte? nej kolla jag hitta vägen JA! vi är framme.Vi är bäst!! nu är vi framme.

Ellen, Säggebersskolan, Sunne

✏️

En gång för länge sedan skulle jag till skogen.När jag är jag kom fram hörde jag något skumt ljud!Det hördes som en elefant i en skog?Jag försökte följa ljudet men det var inte så enkelt.Tillsist tyckte jag att jag hade hittat den där elefanten.Jag gick dit.Jag var livrädd.Snart var jag framme.Jag tittade närmre tillsist såg jag den!jag var såå rädd men sen så såg jag den!Det var bara en ekorre.

Elinne, Svensgårdsskolan, Ödåkra skola, Helsingborg

✏️

Oscar gick i en stor och kuslig skog. Det knastrade under hans fötter när han gick på den slingriga och stora stigen. Kvällen var mörk och Oscar var rädd. Han hör hur det sprakar, han vänder sig om och ser stora eldflammor. Det brinner! Oscar blir jätterädd och tar upp sin telefon. Men den har slut på batteri. Han springer så fort han kan till det närmaste huset och knackade på. En man öppnar. Oscar berättar att det brinner. Mannen ringer brandkåren som släcker elden. Djur och skogen är nu räddade!

Oscar, Trönninge skola, Varbergs kommun

Åk 4

✏️

En dag hade ekorren en pizza fest med elefanten och zebran.Men butlern Kattis glömde stänga av ugnen.Så det började lukta bränt elefant kastade sin drink på elden men det blev bara värre tigern,ormen och zebran såg det också alla bestämde sig för att kasta drickan på samma gång…. det funkade.Efter det var det en enda stor fest där all var med till och mad Kattis butlern. Det blev ett lyckligt slut i alla fall eller stängde zebran av drick maskinen….

Molly, Innovita-skolan Rudan, Handen

✏️

För länge sedan så fanns det en myt om de tidlösa spökena, de som svävade runt i de eldfärgade blöta löven. Du kanske tror att det här är någon form av spökhistoria men det är det inte. Dessa spöken skyddar de människor med gott hjärta, de skyddar även djuren som inte vill någon illa. Till Exempel en gång då en orm attackerade ett kärlekspar som var ute på promenad. Ett av de tidlösa spökena svävade fram och förgjorde ormen. Man kan undra om de finns kvar nu. Kanske, kanske inte, vem vet?

Isabelle, Östtegs skola, Umeå kommun

✏️

Inne i skogen var det en brand. En rasande elefant kom in i skogen men människor brydde sig inte. Någon försökte grilla pizza i den öppna elden och han gjorde också små cocktails till sina kompisar. Kompisarna blev rädda för en tiger och en orm kom för dom har följt efter den stora elefanten. En ekorre kom för den hade nästan dött i den öppna skogsbranden. Sen kom en katt som var nyfiken som hade flytt från ett fosterhem för katter. Borta i kanten av skogen satt en människa och red på en zebra och en gubbe med en boll.

William Landenmark, Svenska skolan i Nairobi, Kilimani, Nairobi

✏️

Jag bestämde mig för att gömma mig i skogen. Det stod en buske i tomma intet. Jag gömde mig i den. Hoppas han inte hittar mig. Vänta….vad var det. Jag vänder mig om och ser en jättestor läskig elefant! Det spelar ingen roll om Tomas ser mig nu. Jag måste skynda mig ifrån elefanten. När jag är på väg att springa ut åker tändaren ut ur ryggsäcken. Den tänds och det börjar brinna! Det spelar ingen roll nu. Jag måste rädda mig själv från att bli nertrampad. Bakom mig brinner skogen upp. Hoppas inte att Tomas är inne i skogen.

Märta, Björkrisskolan, Kungsbacka kommun

✏️

Vi bestämde att vi skulle gå till skogen och ha en liten fest med pizza, milkshake och coca cola. När vi satt och åt så hörde vi en tiger som kom och tog våran pizza! Och den sprang iväg och åt vår pizza. Sen gick vi och körde fotboll Vi tog tur och tog straffar. Sen när en av mina vänner skulle skjuta så kom en elefant och sköt rakt i kryssen. Alla blev glada och firade med en ekorre. Men då började skogen börja brinna så vi sprang och gick hem och sov hemma tillsammans.

Svante Bohman, Rosenfeldtskolan, Karlskrona

✏️

En gång för länge sen fanns det en flicka. Hon skulle ut i skogen och plocka svamp, då hade hon med sig en ryggsäck. I den fanns ved, tänd stickor och korv hon skulle grilla. Nu hade hon plockat klart hon hittade världens mycket svamp män nu börjar hon frysa så nu vill hon tända elden. Hon tände elden de var varmt och mysigt, hon tänkte på att löven var så vackra män helt plötsligt började det brinna. Hon fick panik vad ska hon göra men hon tänkte på att hon gick förbi en sjö, hon sprang och hämtade vatten.

Cajsa, Kärda skola, Värnamo

✏️

Jag och min kompis skulle gå ut i skogen. Det luktade så gott när det precis hade regnat. Det är höst så alla blad har röda, gula och orangea nyanser. Allt var så härligt tills vi kände doften av rök och ljudet av sirener. Vi blev oroliga och tittad förvirrat efter rök, sen såg vi en tjock rök som var alldeles svart. Vi skyndade oss att springa till brandmännen. “Vad är det som har hänt” frågade jag. “Det var någon som hade grillat och inte hade släckt elden ordentligt” sa en av brandmännen. När branden var släckt var oron borta.

Emelie, Björköskolan, Bohus-Björko, Öckerö kommun 

✏️

En gång mitt i skogen var det en orm. Den var grå och lång. Den åkte runt och hade en vanlig dag. Men plötsligt….. hörde ormen något. Det var ett konstigt ljud som att en pinne bröts.

– Dong.

Den hade råkat få pinnen i huvudet. Sedan vaknade ormen. Ormen var jättehungrig. Men sedan efter en timme kände ormen lukten av pizza.

Mmmm sa ormen.

Ormen försökte ta pizzan men lyckades inte! Ormen grät. Men sen kom en människa. Han gav ormen pizzan. Ormen blev så glad så ormen hoppade till och sa

– Jihuu.

Sedan blev ormen och människan kompisar.

Aylin, Rosenfeldtskolan, Karlskrona

Åk 5

✏️

Ekorren var ute för att samla in sitt vinterförråd han letade efter nötter och kottar.

Albet som ekorren hette. Kilade snabbt över det morgon frusna löven i det olika höstfärgerna. När Albert äntligen hittade han sin favorit nöt

och där en till men när han plockade upp den andre nöten…

Det var det ingen nöt.Utan en lodjurs tas!!!

Albert blev skräckslagen men innan han sprang iväg sa lodjuret:

-Hej!

Albet stod som förstenad.

-Hej sa han tveksamt.

-Vad gör du här.

-Jag letar nötter inför vintern.

-Jaha så kul jag kan hjälpa dig.

-Tack!

Också började en ny vänskap.

Anton, Bräckeskolan, Göteborg

✏️

Vi hade bestämt oss för att gå genom svarta skogen, som alla kallade den. Men när vi kom till skogens mitt så hörde vi ett prasslande ljud som kom från den höga busken framför oss. Vi gick igenom den, när vi kom till andra sidan så var det en Tiger som kunde prata!!

Han frågade vad vi gjorde så här sent ute på kvällen. Vi svarade att vi var på väg hem från en fotbollsträning. Han frågade om vi ville ha någonting att äta typ som pizza.

-Jag ska bara hämta Ormen som jag brukar göra deg av. sa Tigern

-Ok hejdå! sa vi

Alexander och Aron, Freinetskolan Mimer, Norrtälje

✏️

Det var en gång en liten brand i en glänta bredvid var det tre små barn och en vuxen. De hade inte lagt märke till branden mamman var för upptagen med sin telefon. Barnen såg nu den lilla branden. De försökte säga till sin mamma men hon lyssnade inte. till Slut tog de äldsta barnet fram sin mobil och ringde 112. Branden hade nu vuxit och blivit ganska stor. Nu märkte mamman branden och branden sprider sig nu över hela skogen de han springa ut och klarade sig. Brandkåren hann aldrig komma och skogen brann upp familjen tog skydd hemma.

Liv, St:olovsskolan, Köpings kommun

✏️

Det var en gång en fotograf som hete pär som var i skogen han skulle ta kort på fåglar. När han kom längre in i skogen så såg han en elefant, en zebra och en tiger. Djuren jagade pär och han ramlade ner i en grop med en orm i. ormen sov men han vankande när pär ropade på hjälp och ormen bet han. Pär nockade ormen och började ropa på hjälp ingen. Det kommen gubbe som hette Görgen och hjälpte han upp och körde han till sjukhuset. Han fick motgiftet mot ormens bet sen åkte han hem och sov.

Leon och Melker, Grangärdets skola, Mariestad

✏️

Jag kom in i den tjocka skogen och tänkte hur ska jag campa här? Det första jag såg var en tiger, men den såg ut och vara tam. Skogen var orange och andra jag såg var någon konstig gubbe som sprang runt och fotade. Jag gick in längre in i skogen och såg att skogen hade börjat brinna. Jag öppnade min ryggsäck och tog fram allt mitt vatten och spruta på elden. När elden hade slocknat såg jag en zebra och en elefant. Jag fick panik och sprang hem och tänkte att jag aldrig ska campa igen

Timea, Järla skola, Nacka kommun

✏️

Jag och min vän skulle gå in i den afrikanska skogen där farliga djur väntade, ungefär som black mamba och andra ormar. Vi ville inte träffa på en orm under den här resan, men vi fortsatte in i skogen. Vinden fick vattnet i floden att svepa förbi och jag rös.

– En orm! Skrek min vän.

Jag hann inte ens börja springa innan den högg och giftet började sprida sig in i mina ådror. Min vän försökte skaka liv i mig men det fungerade inte. Allt blev svart och jag såg ljuset. Jag försvann.

Idan, Alexandraskolan, Göteborg

Åk 6

✏️

Jag kollar bakom mig. Tomt. Fotstegen som hade varit precis bakom mig är nu borta. Jag saktar ner när jag märker att det börjar skymma. Jag sätter mig under en gran och låter dess kvistar omfamna mig. Barken skaver mot ryggen och såren under foten svider något så olidligt. Solen har försvunnit bakom horisonten och kylan kommer smygandes. Jag hör brusandet från Winnebago floden vilket betyder att jag är norr om Stockbridge. Ett löv faller mot min panna och jag känner hur tröttheten kommer ifatt mig. Jag försöker att hålla emot men till slut så orkar jag inte.

Annie, Skottorpsskolan, Laholms kommun

✏️

Den här skogen har alltid varit en väldigt lugn och tyst skog för djuren. Ingen människa har stört djuren innan. Men för cirka 2 år sen upptäckte människorna skogen. Sen des har inte skogen varit de samma. Folket stör djuren. Dom klappar djuren rider på dom och stör harmonin i skogen. De skrämmer djuren dom slänger skräp i skogen så att djuren äter det och blir sjuka.Dom har tagit deras hem. Nu försöker dom köpa skogen och göra den ännu mer populär. Det kommer slut inte finnas några djur kvar.Det är en stor kris i skogen.

Agnes, Noblaskolan nya Hovås, Göteborg

✏️

Solnedgångens sken skiktar skyarna.
Skolklockan slår sakta sju slag, 
skogens skymningskola startar sin sista skoldag.

Samlar skogens släta salamandrar, slemmiga sniglar samt små, söta, smarta schimpanser. 
Sågsvansade, sorgsna schakaler studerar sällan som studenter så snart skolbyggnaden stänger. 
Skolan sjöng sedan sekel sin sång som skyddar skogens smådjur. 
Snart slutar sången.
Studierna slutar snart. 

I stammarnas skugga sitter samtliga studerande, 
sjungande sagolika sånger samt spisande svängande salsa. 
Sedan spisar studenterna salt senapssalamissallad samt söt sirapssalmiakisoppa.

Skoldagen slutar sent. Skolklockan slår sina sista suckande slag.

Skogshuggarnas skrämmande stötar slår sakta sönder stammarna,
de sista sårade stammarna…

Lova, Internationella Engelska Skolan Årsta, Stockholm

✏️

Det var första dagen på sommarlovet och jag skulle ha picknick i skogen. Jag cyklade genom skogen när jag helt plötsligt såg en elefant och en tiger på dejt. De åt pizza och de såg ut att ha jättemysigt tillsammans så jag cyklade vidare lite till, jag ville inte störa. Jag bredde ut min picknickfilt lite längre bort. När jag nästan hade ätit klart såg jag en skogsbrand. Djuren sprang ut ur skogen. Jag ringde brandkåren och de kom för att släcka branden. Det var en ganska konstig dag. Jag berättade allt för mamma och pappa när jag kom hem.

Alice, Sandsbro Skola, Sandsbro, Växjö kommun

✏️

Ingen visste vad vi skulle göra, vi bara stod där, stirrade på fågeln som låg där, som sakta förvandlades till aska. Långsamt, långsamt. Laura tittade upp på mig, hon var rädd det såg jag, men någonting var fel, långsamt började hon också förvandlas, hon skrek och skrek. Sakta började hennes röst tyna bort.

-Laura, Laura! skrek jag men det var försent.

Hon var borta, aldrig trodde jag att jag skulle få se henne igen, men tillbaka kom hon. Laura pratade aldrig med oss om vad som hände, så det som hände, vad det än var, fortsätter att vara ett mysterium.

Signe, Nyvångsskolan, Löddeköpinge, Kävlinge kommun

✏️

Vi hade bestämt att vi inte skulle gå tillbaka in i skogen, men jag gjorde det ändå.

Det enda jag såg var stora gråa rökmoln. Jag kände paniken i hela kroppen men jag fortsatte ändå djupare in i skogen. Djuren var panikslagna, ormarna slingrade sig iväg i höstlöven som låg på marken, lejonen vrålade högt och zebrorna galopperade bort mellan björkarna.

Längre in i skogen såg jag en ekorre som satt och åt på en gammal pizza som någon hade lämnat kvar.

-Du måste iväg! skrek jag till ekorren.

Ekorren tittade på mig och började springa. Jag måste ut, nu!

Klara, Vejbystrands skola, Vejbystrand, Ängelholms kommun

✏️

Elden kom bara närmare och närmare .Vi såg elden i vitögat och jag kände paniken stiga!

Men plötsligt såg jag en skugga uppe i träden, det var en ekorre. Vi undrade varför den var där eftersom vi trodde att alla djur hade rymt när de kände röklukten.

Några sekunder senare så märkte jag att ekorren hade en hel flock ekorrar med sig.

Var och en hade en gigantisk nöt i famnen ungefär lika stora som bowlingklot.

Pang!, sa det och alla ekorrar kastade sin nöt mot vattentornet.

Sedan forsade vattnet rakt mot elden och några sekunder senare var elden släckt.

Eric, Ahmad, Leo, Västra Ramlösa Skola, Helsingborg

Åk 7

✏️

Eld, överallt… En skog i brand.

En flyende and.

En flock vilda djur

springer bort från sin kalla bur.

Djurparkens ledare pratar i lur

och låter rysligt sur.

Lilla Pelle hade varit stygg,

och blev avkastad från zebrans rygg.

Han hade lyssnat på skvaller,

därför tycker Birgitta att han ska sättas bakom galler.

Men Pelle ville vara fri som ett bi,

så han sprang vig mot den stig

Som ut ur skogen ledde.

Ja, inte var väl han där när allt detta skedde?

Katja, Internationella Engelska Skolan Årsta, Stockholms kommun

✏️

De klarröda färgerna täcker träd och mark, likt en värmande eld. Synen är dock inte känseln och kylan biter hårt i fingrar och tår. Ekorrar prasslar bland löven och syrsor visslar i gräset, doften av fuktigt barr och blöt mossa är frisk och ljuvlig. Sulan trycks mot den uråldriga stigen som slingrar sig genom de täta träden, där stenar stora som knotiga potatisar sticker upp ur marken. Från träden droppar varma vattendroppar likt rinnande ost från en pizza. Känslan av en gengångare slingrar sig ändå längs ryggraden. Som en katt smyger och en orm slingrar följer blicken den kala nacken.

Ella, Bladins grundskola, Malmö stad

✏️

Trädet susade utan att susa.

Ormen ringlade utan att ringla.

Katten såg utan att se.

Tigern röt utan att ryta.

Elden brände utan att brännas.

Tavlan var det enda som hängde kvar.

Allt annat hade ruttnat eller rostat.

Sängen hade fallit ihop, byrån var full av hål.

Vagnens insida var oigenkännlig.

Det var det sista reklambladet de hade tryckt upp innan allt gick fel.

Maya, Enskede skola, Stockholms kommun

✏️

Igge Igelkott ska ha kalas och alla är välkomna, stora som små. Emil Elefant vill alltid hjälpa till och älskar kalas. Tyvärr måste vännerna ta skydd, då Emil är allergisk mot pälsdjur och nyser så att alla mindre djur flyger iväg. Alla vännerna träffats därför innan kalaset för att fixa en lösning. De funderar på att sätta upp en glasvägg, men alla vill kunna vara tillsammans. Plötslig kommer Igge på att Emil kan få en viktig roll på kalaset som konfettikanon och sköta godisregnet. Emil älskar idén. Äntligen får han vara med och hjälpa till, men utan att behöva förstöra.

Linnea, Båtsmansskolan, Mölnlycke, Härryda kommun

✏️

Jag vaknar upp. Var är jag någonstans? Någon slags skog. Med händerna i de blöta löven reser jag mig, så plötsligt känner jag något vasst skära igenom min fot. Uppskrämd tittar jag ner och ser en stor orm slingra bort i löven. Plötsligt kommer ormen tillbaka, eller är det två? Tre? Smärtan i foten är den värsta jag någonsin känt. Jag blinkar men när jag öppnar ögonen ser jag ingen skog, utan maskiner. Ett pipande ljud kommer från sidan och när jag kollar dit ser jag ett vågigt streck på en skärm. Sakta planas strecket ut och sedan… slocknar allt.

Lily, Internationella engelska skolan i Årsta, Stockholms stad

✏️

De röda löven slingrade sig sakta ner mot marken. När jag plötsligt hörde ett högt ljud, en smäll. Jag kollade snabbt bak och i min ögonvrå såg jag en svart skugga. Jag drog snabbt igen jackan och började öka takten. Den svarta skuggan kom närmare och närmare för varje steg som togs. Jag öppnade snabbt min blåa tygväska i farten och drog drastiskt ur telefonen. De gula löven susade förbi när takten ökades. Hjärtat pumpade snabbt, snabbare än aldrig förr. Jag kollade upp, där stod bilar, hus och människor. Jag var i säkerhet.

Vera, Bureskolan, Bure, Skellefteå kommun

✏️

Jag gick längst den gråa grusgången på väg hem från skolan. Oktober var på väg mot ett slut och snart hade de sista löven släppt från träden. Det mesta av marken var täckt med löv i soluppgångens färger.

En stund senare kände jag en underlig doft. Jag kollade in mellan träden men såg ingenting. Av ren nyfikenhet sökte jag mig djupare in i skogen. Snart formades stora röda lågor. Lågorna hade smält in i höstlövens färger. Sen var det försent…

– Hjälp, snälla hjälp!! Var det sista ord som lämnade min mun innan jag kände smärtan. Elden dräpte mig.

Anna, Internationella Engelska Skolan Årsta, Stockholms kommun