Vinnartexter – 1 mars 2024

Skrivartävling mars 2024

Skrolla ner för att hitta vinnartexterna

Skrolla ner så hittar du alla vinnartexter tillsammans med namnen på författarna, åk 2-7. Texterna är skrivna av en person eller max 3 tillsammans där varje vinnare i gruppen får ett pris.

Tack!

Tack till alla elever som ansträngt er och lyckats formulera intressanta och fängslande texter med endast 100 ord! Tack till alla lärare som engagerat er för att se till att texterna nått mig.

Väldigt många texter kom in!

Över 800 texter har kommit in! Som jag skrev redan vid presentationen av tävlingen innebär det stora antal texter att det är omöjligt för mig att läsa alla, men väldigt många har jag gått igenom. Det har varit svårt att välja ut vinnarna bland alla fina bidrag. Du som vunnit har gjort ett mycket bra jobb och dessutom haft lite tur. 

Tävling i samarbete med Solentro

Upp till 30 vinster/presentkort delas ut, värda 300 kr/st. Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro. Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text. Presentkortet från Solentro skickar jag till din lärare via mail. Frakt tillkommer med cirka 70 kr.

 

Förslag på inledningar

  • Vi skulle träffas på bergets topp och…
  • Äntligen hade hon/han nått sitt mål…
  • – Det var tungt att bära upp flygeln, sa…
  • Jag/hon/han hade alltid längtat efter att bli astronaut…
  • Stenar gav sig iväg från berget…
  • – Ska vi spela fotboll? sa…
  • Trummisen var försenad…
  • Ugglan närmade sig…
  • Hästen ville dricka vatten…
  • Jag/vi fattade ingenting och började…
  • Katten bestämde sig för att…
  • Jag/vi skulle ta en tur med båten när…
  • Jag/hon/han blev överraskad när…
  • Eller… börja hur du vill!

Deadline 1 mars

Deadline för tävlingen var 1 mars 2024
Vinnarna utses av mig, Veronica Grönte.
Beslutet kan inte överklagas.
Texter tillsammans med vinnarnas förnamn, skola och ort publiceras i Pennvässarens Inspirationsbrev.
Lärare med vinnare i sin klass får ett mail med elevens personliga rabattkod till Solentro.

Skrivartävlingen arrangeras av Pennvässaren.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan drygt 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion, har lärarlegitimation. och är författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson

Läs mera om PennvässarMetoden

Här kan du läsa mera om PennvässarMetoden och få idéer till skrivandet tillsammans med dina elever..
Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@pennvassaren.se

Om skrivande för vuxna

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa vuxna skrivarkursdeltagare med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Läs om de aktuella skrivarkurserna.

 

Vinnartexterna presenteras här!

Upp till 30 vinster utlovades men det blev 47!

Åk 2

✏️

Kvinnan Julia var på ett berg. Hon spelade trummor. Det var en massa stenar som ramlade för det var så högt ljud. Julia ställde sig upp och ville ramla. När hon ramlade så kom en flygande kille som heter Sebastian. Han var en astronaut. Han har varit på månen. De blev kära. De fick ett barn som heter Adam. Sen ett till som heter Eva. En dag var dom på en cirkus när cirkusdirektören var klar med sitt tal. Så kom en clown och de blev livrädda. Sen kom trollkarlen och trollade fram en kanin. Sen gick de hem.

Valle, Antonskolan Blekedamm, Kristianstad

✏️

Det va en gång en man som älskade hamburgare. En dag såg han en hamburgare men när han bet i hamburgaren förvandlades till en katt.

Gustav, björndammensskola, Partille

✏️

I rymden sov en astronaut på halva månen sedan såg han att månen var i sin favorit färg, gul. Han såg en piano då spelade han, då hela jorden hörde hur han spelade, alla tyckte att musiken var underbar. En dag blev han kändis eftersom han var den första människan i planeten som gick till mars det var jättevarm sedan skulle han till sin raket. Astrounaten hittade inte raketen sen han sa dumma jag raketen är framför mig, han tittade framför sig, äntligen! sa han  Han såg raketen han var jätte jätte glad att han hittade den.

Maya, Tallbehov skolan, Järfälla

✏️

Det var en gång en kille som gick in i en skog. Det var en mörk skog och där fanns två dinosaurier och en ekorre, det fanns också en vas och i den fanns blommor. Plötsligt flög en örn över vasen så blommorna ramlade ut. Örnen ville attackera dinosaurien. När örnen landade på marken halkade han på blöta löv. Från ingenstans hoppade en tjej fram och skrek mot killen
– GÅ HÄRIFRÅN!
Killen lyssnade inte och blev förskräckt när han såg örnen närma sig.

Irma , Björndammens skola, Partille

✏️

En dag flög en uggla högre än ett berg. Det finns två killar som flyger. En åker skidor. Det finns också en vit katt som äter en hamburgare. Det finns också en brun häst som spelar piano. Det finns en astronaut på månen som kommer att ramla av månen. Det finns en fotboll och två fotbollsskor med en fågel på fotbollen. Det finns också en brun båt. Det finns också en trollslända som flyger högre än ett berg. Det finns en kille som är en T.

Axel , Antonskolan Blekedamm, Kristianstad

✏️

Det var en gång en häst som spelade piano och åt en hamburgare samtidigt en astronaut var också där och tittade och sen en fågel kom och spelade resten av sången på pianon och sen en uggla kom och spelade fotboll och sen en katt kom och började åka skidor med ett man sen katten hoppade till båten istället katten hette Fotboll. Fotboll gick upp på stenarna och gick vilse sen mannen med skidorna hittade fotboll. Sen gick de hem. Sen började ugglan spela trummor och en man med kaffe var ugglans ägare så gick de hem. Slut, hejdå.

Nazlin , Björndammens skola, Partille

✏️

Vi skulle träffas på bergets topp du och jag. Du var sen så jag satte mig ner. Men plötsligt så såg jag en häst. Jag undrade var den kom ifrån. Jag satte mig på hästen och red ner till stranden. Jag såg en båt. Båten var lila. Hästen var trött så jag satte mig i båten. Båten började flyga! Det var fint här uppe så jag tänkte ta en bild med min kamera. Men när jag tog upp den så var det en kanariefågel. Fågeln bet i mitt finger. Det kom blod. Blodet smakade saft. Du hade kommit fram till…

Majken , Södra Ängby Skola, Bromma, Stockholm

✏️

Pippi fågeln flög en vacker dag över de fina isbergen för att leta mat. När fågeln hade ätit mat kom en hungrig uggla ock åt upp fågeln. när ugglan kom hem ville han ha en råtta. han såg en fin råtta men det fans ett problem. det fans en katt där. ugglan ock katten började bråka om råttan ock det slutade med att katten åt upp ugglan och råttan. när kattens ägare gav en hamburgare till katten ville han inte ha.

Ava, Hedeskolan, Kungsbacka

✏️

Vi skulle träffas på bergets topp och efter det så var min kompis inte där. Sen så ringde jag min kompis men min kompis svarade inte. Nånting måste ju hänt. Sen så hörde jag någonting trampa hårdare och hårdare ju längre tid det tog. Sen så var det min granne som hette Oliver som gick upp på berget. Nu blev det kväll. Vi hade ingen plats att sova i. När vi gick in i grottan så såg vi 4 personer som grillade korv. Vi ville sova där. Dem sa ja. Efter det så sov vi resten av natten. De sov.

Nelson och Viggo , Strandskolan, Kungälv

Åk 3

✏️

Det var en gång en tjej som hette Lara. Lara hade havsblåa ögon och chokladbrunt hår. En varm sommardag klättrade Lara upp för ett högt berg. När hon kom upp till bergets topp såg hon den skinande solen. Plötsligt kom en chokladbrun häst med kolsvart hår galopperandes mot Lara. Lara tog ett steg åt höger och hästen lades sig ner på magen. Lara satte sig bredvid hästen. De satt tillsammans tills solen gick ner och sen följde hästen med Lara hem. De blev bästa vänner och red varje vecka till samma plats där de möttes för första gången.

Shaked , Montessoriskolan Alexandra, Göteborg

✏️

Det var en gång en fågel. Sen så kom en katt som klättrade upp till berget.Sen så kom en uggla som flög till rymden och såg en astronaut på månen.Sen så var det en tjej som var uppe på berget och spelade piano och trummor.Sen så ville fågeln spela fotboll med fotbollsskor. Katten sa meow meow meow för att hon ville ha en hamburgare och så blev hon jätte hungrig för att hon såg en hamburgare.Sen så fanns det en annan tjej som hittade en båt och så åkte hon på den.och ugglan gick hem.

Sama, Björndammens skola, Partille, Göteborg

✏️

En häst spelar piano och en astronaut sitter på månen. En undulat skulle lära sig att spela fotboll. Katten ska äta hamburgare. En tennisspelare flyger med sin tennisracket i luften och ugglan flyger mot mig.

Amanda, Rangsby, Saltvik, Åland, Finland

✏️

Hejsan! Jag heter Maja. Jag har en katt som är en liten vit fluffig katt som heter Snöboll. Jag älskar att rida, jag har till och med en egen häst som heter Maj. Min favoriträtt är hamburgare med smält ost. Jag spelar mycket piano och trummor. Jag och pappa brukar åka och fiska med hans båt. Våra grannar har papegojor. Jag brukar spela tennis och fotboll på min fritid. På sommaren så brukar vi se Fåglar och trollsländor. På vintern så brukar vi åka skidor eller bergsbestigning. Min farfar har åkt till månen. Det var kul att vara med er.

Emma , Raoul wallenberg, Solna, Stockholm

✏️

En dag skulle fågeln Pepsis ägare gå och köpa hamburgare. Pepsi somnade och började drömma om att han spelade en fotbollsmatch. Hans lag hette Fåglarna och motståndarlaget hette Ugglorna. Det var en massa folk på läktaren. Matchen började och Ugglorna satte ett mål på direkten. När halvleken hade gått stod det 2-0 till Ugglorna. När andra halvlek började satte Pepsi ett mål rakt i krysset. När det var 5 minuter kvar och det stod 3-3 så gjorde Pepsi tunnel på Ugglornas målvakt och vann Fågelkuppen. När Pepsi vaknade så hade hans ägare kommit hem. Sen åt Pepsi sin hamburgare.

Oscar, Björkrisskolan, Kungsbacka

Åk 4

✏️

En skidåkare mötte en tennisspelare på ett café på fjället. De började prata och upptäckte att de hade mycket gemensamt. De åkte skidor tillsammans under dagen och spelade tennis på eftermiddagarna. De åt middag på Max och skrattade åt sina äventyr. Snart blev de oskiljaktiga vänner och löfte att återvända till bergen nästa år.

Celine , Vibyskolan, Sollentuna, Stockholm

✏️

Det var en gång en kall vecka i Finland. När jag åkte båt över berget så kom jag till en plats där det var jätteroligt. Jag började spela tennis och det var jätteroligt. Sen såg jag en häst som ville spela piano. Men en pojke ville inte. Men jag gick till pojken och sa:
– Hur mycket kostar pianot?
Han sa att det kostade runt 50 tusen kronor.
Jag sa okej. Jag fick köpa det för 49 tusen kronor.
När jag sa till hästan att börja spela på pianot var hästen jätteglad.
Jag ägde hans piano.

Abdallah, Västra Engelbrektsskolan, Örebro

✏️

Det var en gång en tjej som köpte en häst. Hästen var svart men det visar sig att hästen inte var som vilken häst som helst. Hästen pratade med människor och tjejen blev överraskad. Förutom att hästen talade så spelade han musikinstrument. Hästen spelade fotboll han reste jorden runt och åt människomat hans favoritmat var pizza och hamburgare. Det visar sig att den förtrollade hästen var en trollkarl och hans namn var Trollkarl. Alla var avundsjuka på honom eftersom han var den bästa trollkarlen i staden. Flickan hjälpte Trollkarlen till normalitet som en vanlig häst.

Mariana, Exposkolan, Värnamo

✏️

Det var en gång en människa och en häst som spela piano och trummor på en aktiv vulkan. Sen kom en katt på en flygande båt och stoppade vulkanen för att få ett utbrott. Sen såg en fågel en hamburgare och började äta upp den men då kom det en uggla som sa att det var hans hamburgare. Sen kom hästen och människan och sa ni kan dela på den fast då blev dem arga på varandra och attackerade dem. Fast sen kom katten och stoppade bråket.

Aleksander, Charlie och Lucas, Södergårdskolan, Jönköping

✏️

Jag var uttråkad. Jag bestämde mig för att bestiga ett berg. När jag väl var uppe på toppen efter en väldigt lång vandring upp, såg jag något som jag inte hade förväntat mig. Det var jättemånga grejer som var utspridda på berget. Några grejer var faktiskt förvånande, som till exempel ett stort guldigt trumset. Trumsetet såg väldigt nytt ut. Det fanns också ett piano, man skulle ju kunna skapa ett helt band här uppe tänkte jag. Helt plötsligt såg jag något uppe i himlen som kom flygande rakt mot mig. Det var en konstig man…

Alba, Järla skola, Nacka

Åk 5

✏️

Det var en gång en häst som hete miss Hourse. Han var bra på piano och att sjunga. Han var supermobbad i skolan så han började att skriva låtar. Efter ett tag var han super kändis. Han vart både glad och förvånad. Äntligen kunde han visa att han var något. Han frågade världens kändaste band The Mikes om han kunde följa med på deras turne på lördag. De tackade ja. De behövde en pianist. Tillsammans med The Mikes var han oslagbar. När han kom tillbaka till skolan var han jätteglad. Han fick mycket uppmärksamhet. Alla ville ha hans autograf.

Maximilian, Rödöns skola, Rödon, Krokom

✏️

Det var en helt vanlig dag på farmen, när hon plötsligt hörde Klara ropa: “Hjälp, hästen har rymt”. Hon sprang ut och såg att hästen sprang runt på gården. Hon tog fram sin telefon och ringde Zlatan. Zlatan kom och sköt fotbollen mot hästen så att hästen hoppade in i boxen igen. Hästen och Zlatan blev Bästisar. De flög upp till månen där hästen och Zlatan käkar Big Mac hela dagarna i ända. När de skulle ned på jorden igen så fungerade inte raketen för att de vägde för mycket på grund av alla Big macs.

Hanna och Tyra, Östra skolan, Falun

✏️

När hon kom till toppen så såg hon alla personer och djur. Hon kände sig fri och nöjd. Hon kollade utsikten och såg alla stora höga berg med snö på topparna, en astronaut som var på månen och en gigantisk uggla. Hon var så tacksam mot organismen som gjorde detta till henne och hon kände sig lycklig. Det var den magiska, legendariska sländan som räddade henne från att ramla när hon klättrade upp.

Leon, Gunnestorpsskolan, Tuve, Göteborg

✏️

Det var tungt att bära upp pianot för berget men det var det värt. Det var sån fin utsikt när jag och min kompis var uppe så kollade vi på stjärnorna och sen hörde vi nåt knastrande och det var pianot. Det var på väg ner från berget. Vi sprang för att få tag i pianot och vi lyckades få tag i det och vi rullade upp det igen och när vi var uppe så säkrade vi upp pianot ordentligt och när vi gjorde det så började vi sjunga och spela piano mitt i natten till månen och tillbaka.

Sandrine, Lemshaga akademi, Ingarö, Värmdö

✏️

Jag sa godnatt till mamma och hoppade ner under täcket. Det hade varit en lång dag så jag var jättetrött. Jag vaknade på ett högt berg och jag undrade om jag drömde eller inte. Det var konstiga grejer omkring mig. Jag såg människor som flög och en häst som spelade piano, jag såg till och med en katt som vaktade en hamburgare. Jag tänkte att jag ville ta hamburgaren från katten. Jag ryckte snabbt åt mig hamburgaren. Sen märkte jag att jag var tillbaka i min säng och hörde min mamma som skrek: “Du är sen till skolan!”

Nova och Ida , Trönninge skola, Varberg

Åk 6

✏️

Allt var krossat. Det här var inte det riktiga berget. Visst, det fanns några snöiga bergstoppar här och där, men det var aldrig på riktigt. De var en illusion. Inget kunde bli värre. Men samtidigt kände jag en känsla av lycka… Av att jag hade kommit rätt. Även om det här aldrig kunde vara i min värld där jag en gång hade befunnit mig. Här var allt som en… Spegel. Något som speglade sig från något. Något helt annat. En planet kanske. Med tydliga bokstäver på en skylt. Marß. Alltså Mars. Planeten. Och dess spegel. Reflekterande. Lysande. Förföljande. En Måne.

Yani , Kevingeskolan, Danderyd, Stockholm

✏️

Det va en gång en tennisspelare. Han var hemma och var redo för sin nästa match. Sen fick han ett uppdrag av kungen att åka till rymden för att rädda en prinsessa som bor i ett slott. Han visste inte vad för hjälp hon behövde men han kunde inte tacka nej. Han hade alltid velat åka till rymden. Så han skulle åka till rymden, nu. Han skyndade så han skulle hinna med. Han var framme. Dom åkte till rymden. Sen fick dom veta att det va inget, så dom fick åka tillbaka. Han var ledsen. Det var slut.

Ibrahim, Rosenkulla skola, Nyköping

✏️

Hästen spelar piano och ugglan trummar samtidigt som fågeln kvittrar så fint. Fågeln börjar spela med sina fina blåa fotbollsskor. Fågeln skjuter bollen hårt på båten så att båten flyger ner för berget och träffar skidåkaren så hjälmen åker av. När tennisspelaren tränar så träffar tennisbollen skidåkaren på snoken. Skidåkaren blir snurrig och åker lite snett och kommer på ett hopp och flyger in i mannen som precis har gjort sitt morgonkaffe och flyger iväg till astronauten som sitter på månen och chillar med sin raket. Katten sitter och njuter uppe på berget med sin burgare och kollar på kaoset.

Malte, Sam och Hannes, Rosenkällaskolan, Nyköping

✏️

Fåglarna kvittrar och katten bevittnar.
Nu kan du många saker göra, spela fotboll eller ta katten och köra.
Nu glömmer vi vintern och istället drömmer om våren för nu är det dags att ta ikapp alla åren.
Corona skall glömmas och sjukhusen skall tömmas,
salarna skall fyllas och världen skall hyllas.
Vi har överlevt denna pandemi, låt oss fira med en fika på konditori.
Nu har vi frihet!
Hästen blir het på piano och nån annan drar till Milano.
Hamburgaren som smälter min hunger precis som solen smälter snön, jadu du kan vi verkligen ta oss ett dopp i sjön.

Filippa och Juni, Rosenkällaskolan, Nyköping

✏️

Jag kommer inte att börja med att ”det var en gång en katt och en hamburgare som korsade ett berg” utan jag kommer börja med en astronaut på en måne som tittade ner på superpappan som klarade allt, kunde ro en båt kunde spela en låt med pianot som åt, den galopperande hästens gråt, flugan som fruktade ugglan som susade ner för berget med skidorna från förra säsongen akta! Du kommer åka in I fotbollskarriären som inte blev av men vänta, där är ju trummorna som jag aldrig provade. Tiden susar förbi precis som superpappan som aldrig existerade.

Freja, Victoriaskolan, Göteborg

Åk 7

✏️

Maria njöt av den beundransvärda utsikten från bergstoppen. Det hade varit jobbigt att nå dit. Hon hade burit ett trumset, sin häst och en flygel. Maria fick syn på en gigantisk uggla som gled längs bergtopparna. Plötsligt märkte hon att ugglan inte var ensam i luften. Hon spärrade upp ögonen och vacklade bakåt förskräckt. En flygande bankchef hade siktet inställt. Han hade en mugg med vatten i högsta hugg som han tömde rakt på Maria. Maria tappade fotfästet och ramlade in i en flygande roddbåt. Den vänliga Ugglan hämtade en fotbollsintresserad papegoja och en slända och tillsammans räddade de Maria.

Emil, Västangårds skola, Umeå

✏️

Jag flög prydligt som en örn över Alperna. Ingen annan uggla hade flugit så här högt någon annan gång. Jag var ingen vanlig uggla. Jag var Magnus Uggla. Jag seglade genom vinden medan den store hästen spelade piano. Jag landade på bergets vita topp, hästen hälsade på mig. Han berättade för mig att han var fast på toppen med inget annat än ett gammaldags piano. Jag susade iväg för att hitta hjälp. Plötsligt kom en skidåkare och hoppade rakt in i mig. Jag störtade rakt ner i den iskalla alpinsnön, för att aldrig bli sedd igen.

Signar, Hugo och Mio, Västangård Skola, Umeå

✏️

Alex satt på månen. Plötsligt började marken skaka och månen började snurra snabbt. Han kände inte någon mark under sig längre och märkte att han var mitt i rymden. Han började känna hur kylan försiktigt började krypa in. Det smakade järn i munnen och när han öppnade munnen rann det ut en massa blod. Han såg det där monstret som han hade sett på den jätteläskiga filmen. Han kände hur något blött rann ner för hans ben, han hade kissat på sig. Alex for upp ur sängen och märkte att det bara var en mardröm. Han somnade om direkt.

Fady, Sandbyhovsskolan, Norrköping

✏️

Nu står jag ovanför backen igen. För ett år sedan stod jag här och hade samma känsla som nu. Det jag inte visste då var att jag skulle ta mig an ett hopp och sedan landa med skidan rakt ner i snön som ett spjut och vrida benet. Läkaren förbjöd mig att åka i backen på minst 6 månader. Olyckan tog hårt på mig och jag visste knappt om jag skulle kunna fortsätta med det jag älskar mest. Men nu står jag ändå här igen. Mitt mål är att försöka klara hoppet som jag trodde skulle förstöra hela mitt liv.

Esmeralda och Alva, Sandbyhovsskolan, Norrköping

✏️

Jag hade precis lärt mig åka skidor, sen så hör jag skrik bakom mig. Jag trycktes ner mot snön och allt blev svart. Det kändes som om 1000 bin stuckit mig, smärtan var olidlig. När jag vaknade upp i backen skrek det i kroppen. En man frågade, med panik i rösten, hur jag mådde. Jag kunde inte svara. Mamma skyndade mot mig, hon tog mig till sjukstugan, de kollade om jag blev allvarligt skadad, de tar sen och lindar om ett stort sår på midjan. Jag får sätta mig i värmestugan och ta det lugnt. Hela semestern var förstörd.
Klara, Sandbyhovsskolan, Norrköping