Vinnartexter – 1 juni 2023

Skrolla ner för att läsa vinnartexterna

Skrolla ner så hittar du alla vinnartexter tillsammans med namnen på författarna, åk 2-7. Texterna är skrivna av en person eller max 3 tillsammans där varje vinnare i gruppen får ett pris.

Tack!

Tack till alla elever som ansträngt er och lyckats formulera intressanta och fängslande texter med endast 100 ord! Tack till alla lärare som engagerat er för att se till att texterna nått mig.

750 texter kom in!

750 texter har kommit in! Som jag skrev redan vid presentationen av tävlingen innebär stort antal texter att det är omöjligt för mig att läsa alla texter, men väldigt många har jag läst. Det har varit svårt att välja ut vinnarna bland alla fina bidrag. Jag har skrattat för mig själv och ibland blivit mycket förundrad över hur ni kunnat komma på så roliga och fyndiga berättelser. Ibland har jag rättat till små misstag i texterna. Du som vunnit har gjort ett mycket bra jobb och dessutom haft lite tur. 

Tävling i samarbete med Solentro

Upp till 30 vinster/presentkort delas ut, värda 300 kr/st. Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro. Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text. Presentkortet från Solentro skickar jag till din lärare via mail.

Förslag på inledningar

  • Vi möttes på stranden…
  • Festen hade börjat och…
  • Det var andra dagen på filminspelningen…
  • Jag trodde inte mina ögon…
  • Experimentet skulle lyckas…
  • Eller… börja hur du vill!

Deadline fredag 1 juni

Deadline för tävlingen är 1 juni.
Vinnarna utses av mig, Veronica Grönte.
Beslutet kan inte överklagas.
Texter tillsammans med vinnarnas förnamn, skola och ort publiceras i Pennvässarens Inspirationsbrev.
Lärare med vinnare i sin klass får ett mail med elevens personliga rabattkod till Solentro.

Skrivartävlingen arrangeras av Pennvässaren.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion, har lärarlegitimation. och är författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa vuxna skrivarkursdeltagare med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Läs om de aktuella skrivarkurserna.

Skrivarverkstad som Skapande skola-projekt

Jag arbetar med skrivarverkstad som projekt inom Skapande skola tillsammans med elever i hela barn- och ungdomsskolan, från förskoleklass upp till åk 9. Lärarna bjuds på en workshop. Till olika skolor runt om i landet reser jag.

Genom åren har jag bland annat besökt Växjö, Karlshamn, Huskvarna, Luleå, Sundbyberg, Motala, Ulricehamn, Göteborg, Varberg, Helsingborg, Lund, Gislaved, Mariestad, Lidköping, Kil, Norsjö, Eskilstuna, Stockholm, Trelleborg, Eslöv, Lilla Edet, Ljungby, Ysby, Bollebygd, Borås, Kvillsfors, Holsbybrunn, Mölnlycke, Oskarshamn, Kungsbacka, Härlanda, Strömstad, Huddinge, Jönköping, Halmstad, Teckomatorp, Alvesta, Österbymo, Hedemora, Vimmerby, Kinna, Linköping, Tofteryd, Falköping, Klippan, Kisa, Lindesberg, Värnamo, Tjörn, Kinna, Lammhult, Karlskoga, Torshälla, Torsby, Nöbbele, Mantorp, Mönsterås, Malå, Vara, Kävlinge, Skara, Täby, Ljungby, Sävsjö, Norrköping, Linköping, Sundsvall, Åkersberga, Örebro och Västervik.

Läs mera om PennvässarMetoden

Här kan du läsa mera om PennvässarMetoden och få idéer till skrivandet tillsammans med dina elever..
Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@pennvassaren.se

Vinnartexterna presenteras

Ibland har det varit handlingen i texten som fått mig att fastna för den, ibland ordvalen eller en överraskad vändning och ibland har det varit en känsla i texten som jag berörts av.

Åk 2

✏️

Det var andra på filminspelningen, tills allt började försvinna. Alla djur försvann. Bilvägen vart genomskinlig, sen började allt flyga. Kameran flög med Ellen, sen började solglasögonen flyga. Men det var ju bara en filminspelning. Vad var det som hände???
Emelie, Stenhammarskolan, Flen

✏️

De va en gång en filmare som filmade en fotbollsspelare. Fotbollspelaren sköt en boll bredvid en ny cykel. Och bredvid fotbollen var det en basketboll. Det vra en gul bil som körde jättesnabbt och bakom den gual bilen var det en blå bil som tävlade jättesnabbt. De var ett träd med en jättefin papegoja. Det var också två guldband som var tappade från solen. Det var en vattenflaska ock en hamburgare. De fanns en pojke och bredvid pojken stod två djur, en katt och en hund. Det fanns en pojke ock en flicka. Flickan håller ett glas i handen. Snipp snapp slut!
Amier, Lorensborgskolan, Malmö

✏️

Det var andra dagen på filminspelningen och allt började försvinna. Alla djur försvann. Bilvägen vart genomskinlig, sen började allt flyga. Kameran flög med Ellen, sen började solglasögonen flyga. Men det var ju bara en filminspelning. Vad var det som hände???
Emelie, Stenhammarskolan, Flen

✏️

Det var en gång 8 barn som gick till stranden. Alla syskon möttes på stranden.
Det var hamburgare på sanden. Det var en kille som sparkade en boll.
Det var solglasögon på himlen. Och en bil var uppe i himlen. Sen var det en tjej som filmade bilen. Mats sa att festen hade börjat. Det var en rolig tomte i himlen.
Det var en boll på golvet och en gul bil. Det var en cykel på stranden.
och en fågel i himlen som var jätte fin, den var grön i kroppen och gul i huvudet.
Mustafa, Stenhammarskolan, Flen

✏️

Efteråt en fredag hade det blivit en fest. Med många ballonger som hade olika färger. Det var många aktiviteter som biltävlingar, vattentester. Och det var 8 barn som var i tävlingen. Senare på festen kom hundar och katter. Men till sist kom det rumdvarelser och alla sprang hem. Till slut kom en superhjälte och hjälpte alla i hela världen.
Amira, Lorensborgsskolan, Malmö

✏️

Det var en kille som heter Sam. Sam älskar färgen grön. Har på sig nåt grönt varje dag.
En dag när Sam vaknade då hade han så tråkigt. Efter frukost gick han ut till sin gård. Han såg en papegoja på marken. Den rörde sig inte, han blev rädd för den. Han sprang till sin pappa så snabbt han kunde. Hans pappa tog den till djurdoktorn. Dom fick veta att den var en kille och han ramlad från en högt trädd. För några dagar sen adopterade han den. Nu heter papegojan Max. Han älskar Max. Max älskar honom.

Amina, Lorensborgsskolan, Malmö

Åk 3

✏️

Det var en gång en flicka som hette My. Hon hade en hund som hette Lea. En gång var dom på promenad och då såg dom en katt som svävade på lila moln. My tog med sig katten och gick hem när hon kom hem så gav My katten ett namn. Hon fick namnet Leila. My gav dom mat och gick till stranden. På stranden såg dom en undulat. Undulaten fick namnet Sara. Dom badade i flera timmar och sen gick dom hem. Nästa morgon vaknade dom av att Sara väckte dom. Dom gick och åt
frukost.
Elsa, Friskolan hästens, Farsta

✏️

Det var en gång en hund som var hemlös och liten och bodde på en gata.
Den lilla hunden hette Nikki.
En dag gick Nikki på promenad.
När Nikki gick så såg den en ballong som svävade högt uppe i luften.
Bredvid ballongen så svävade det ett rosa moln.
Nikki var väldigt chockad.
Efter några sekunder började det att regna marshmallows.
Marshmallowsen regnade på och Nikki började fånga marshmallowsen med sin tunga och äta dem.
Nikki blev väldigt mätt och började försiktigt gå hem till sin gata där hon bodde.
Hon la sig på marken och somnade.
Snipp Snapp Slut.

Nikolina, Friskolan hästens, Farsta

✏️

Det var en gång en papegoja som hette Boben som bodde i öknen. Han gillade att leka med ballonger. Han hade ett ufo som han åkte i och han gillade hamburgare.En gång så kom det några mördarbilar med farliga människor som var onda. Han såg dom och sprang och gömde sig men de verkade se Boben, så mördarna stannade. De gick mot Boben så Boben visste inte vad han skulle göra. Så han var bara kvar. Då kom mördarna. Då kom han på han kunde ta sitt ufo, så han sprang mot ufot och sen flög han iväg.


Alfred, Karstop Norra, Lomma

✏️

Det var andra dagen på inspelningen. Lova hade försovit sig. Inspelningen börjar kl 8.00 och klockan är 9.30. Hon skulle börjat inspelningen för en och en halv timme sedan! Lova rusade upp från sängen. Hon borstade sina tänder och tog på sig kläder. Tindra som är Lovas kompis fick ta hennes roll. När Lova kom till inspelningen så såg hon Tindra. Hon gick hem igen och började gråta. Några timmar senare så kom Tindra hem till Lova. Hon förklarade att hon var tvungen att ta rollen. De blev sams.
Felicia, Mössebergsskolan, Falköping

✏️

Jag åkte bil till USA för att träffa mina kusiner och mormor och morfar. Jag kollade ut ur fönstret och fick se en fågel och en djuraffär med hundar och katter. En timme senare såg jag en tomte för att vi var på nordpolen. Plötsligt åkte vi in i ett stor isberg. Just då fick vi se ett ufo. Då kom människor och filmade och tog bilder. Vi hoppade i och flög iväg. När vi kom fram så åt vi och
gick till ett hotell.
Ian, Karstop Norra, Lomma

Åk 4

✏️

Det var en gång en tomte som skulle till Miami om en timme, han packade och åkte bilen till flygplatsen. När han landade så var han jättehungrig så han drog till McDonalds, han köpte 2 Bigmacs och mellan Sprite. När tomten kom ut från McDonalds var han sprängfet. Han skulle gå till sin taxi, när han gick in så sprängdes bilen, fast tomten klarade sig. Han gick till stranden och satte sig ner för han hade
ont i benen efter att han hade gått så långt. Men när han satte sig så kom UFOT och tog honom.
Wilgot, Melker och Albin, Vikstaskolan, Kil

✏️

Tomten var arg på att dela ut julklappar så han tog lite semester. Han åkte med sitt flygande moln med efter en stund såg han ett ufo! Det var en hund som flög ufot, i ufot var också en katt som var kidnappad av hunden. Tomten blev mer arg och åkte in i ufot med sitt moln och tog och hoppade på ufot.
Efter en stund var tomten inne i ufot och slog till hunden och befriade katten. Tomten sa till katten att hon kunde ha semester med tomten, katten tog och jamade högt och
det tog tomten som ”ja”.
Alvin, Rödöns skola, Krokom

✏️

I havet härskar sjöodjuret. Ingen vet hur det ser ut, men om det dyker upp rosa moln på himlen ska man akta sig. Alla som blivit anfallna har fått en förbannelse som gör att personen som pratar om odjuret dör men också de som lyssnar. En dag blev jag drabbad. Jag var på stranden med min familj och hade det så mysigt tills sjöodjuret hoppade fram ur vattnet. Alla blir superrädda och sprang därifrån. Däremot var det konstigt för det fanns inga rosa moln, jag snubblade på en sten och sjöodjuret närmade sig…
Felicia, Fladänskolan, Lomma

✏️

Det var en solig dag med rosa moln och en papegoja satt på ett träd och kollade på när två barn experimenterade och en man som spelade fotboll. Det fanns också en tomte som kollade på med sina blåa solglasögon. Det fanns en grupp av tonåringar som filmade det som hände, tonåringarna har med sig en hund och en katt som leker med en tennisboll och en fotboll. Jämte fotbollsplanen så fanns det en väg där en gul och en blå bil tävlade. Vinnaren skulle få ett rymdskepp designat med ballonger och en megahamburgare med en skeppshultcykel.


Rital, Villastadsskolan, Smålandsstenar

✏️

Det var en filminspelning på stranden. De filmade när tomten hade sin dejt i luften med herr tomtehatt. När de spelade in på stranden spelade en kille fotboll med sin hund. Sen kom ett rymdskepp och laddade och delade ut gratis hamburgare åt alla. Och då flög ballonger och på ballongerna satt en katt med solglasögon på. Sen hoppade hon av och landade på en raggarbil och
åkte runt i luften.
Divora, Rosenfeldtskolan, Karlskrona

Åk 5

✏️

Den blåa raggarbilen susar fram igenom den täta luften. Tomten som nu har tagit på sig sina blåa coola glasögon sitter med armen på fönstret och lyssnar på derby Hammarby-AIK i fotboll. Det står 1-0 till Bayern. Han åker väldigt snabbt för att han har inte sätt en enda bil de senaste två timmarna. Han är påväg till chapparedo i vilda västen. Tomten sitter förväntansfullt och hoppas att Hammarby ska göra mål och då… Jaaaaa det står 2-0 till Hammarby. Medans tomten lyssnar på radion i bilen så ser han inte bilen komma och… KRACH han har krokat med bilen.!


Junia, Eli och Millie, Ängsnässkolan, Huddinge

✏️

Lisa och Pelle skulle göra en vulkan på kemiprovet.
Men de misslyckades och det blev en explosion som gjorde kaos på stranden.
Tomten började flyga på de rosa molnen, hunden började jama och katten började skälla.
Bilarna flög i luften, hamburgaren åt upp sig själv.
Bollarna började studsa på vattnet. Ballongerna började ha party. Ufot landade på sanden. Håkan började göra film om allt som hände.
Lisa och Pelle blev svarta i ansiktet och läraren skrek i megafonen att de blev underkända och skickades till rektorn som bara skrattade.
När barnen cyklade hem kom det en självkörande cykel från stranden.
Lova och Siri, Ludvigborgs friskola, Hörby

✏️

Det var en gång en jultomten som hörde sin egen tomteluva prata. Då tog han av sig tomteluvan och pratade med den.
– Sa du någonting? frågade tomten
– Ja, pep tomteluvan
Då började de prata om en massa olika saker. De satt i varsin solstol. Då kom tomtemor och frågade vem han pratade med. Han visste inte vad han skulle säga.
– Ingen, sa tomten
– Okej, men det är grötdags nu så kom, sa tomtemor

Då gick tomten och åt gröt. Efter det pratade han med tomteluvan tills det var dags att dela ut presenter till alla barn i världen.

Melker, Mimerskolan, Sundsvall

✏️

Livets väg är krokig. Ibland går inte allting rätt, när du kämpar i livets backe. Ibland är inte allting lätt, när regnet öser ner. När du kämpar i livets backe i regn och utan ljus i skyn. Då kommer någon som håller upp paraplyn. Och så tänds solen och livets väg blir rak. Alla behöver någon som kan hålla i ett paraply när det regnar, och trösta när det går snett. Någon som kan skratta med dig när allt går rätt. För om ni hjälps åt då kommer solen att lysa och vägen bli rak. Vänskap är en viktig sak.

Sigrid, Sjöfruskolan, Umeå

✏️

Det var den nittionde minuten och James fick bollen på kanten. Han tog emot den med hälen och sprang mot målet. Men då kom Ramos och ställde sig i vägen.

Ramos var stor och stark men det stoppade inte James. Han sprang mot Ramos och överstegsfintade två gånger. Efter det så vek han in mot mitten och sköt med insidan. Den skruvade sig perfekt och gled mot det vänstra krysset.

Tiden gick som i slow motion när bollen seglade mot målet. Bollen skruvade sig rätt upp i krysset och James blev superglad. Han hade vunnit Champions League.
Tage, Gårdby skola, Mörbylånga

Åk 6

✏️

Fotbollsmatchen var över, de andra laget hade vunnit med 3-1. Pappa skjutsade hem mig i vår blåa bil, och jag visste vad som väntade där hemma. Gräl och skrik och aldrig tyst…. Mamma och pappa bråkade. Hela tiden. Jag visste bara inte vad jag skulle göra, kunde jag ens göra något? När jag var hemma, förväntade jag mig gräl. Men konstigt nog hörde jag inget, ingenting. Vad hade hänt. Jag gick ut i köket och frågade pappa:
– Var är mamma?
– Hon åkte…
– När kommer hon hem?
Det blev tyst, och jag visste svaret. Aldrig!
Hanna, Pops academy Karl Johan, Örebro

✏️

Jag trodde inte mina ögon, jag hade fått hem ett brev. Händerna darrade och jag öppnade brevet försiktigt. Hakan var nere till fötterna. Jag fick huvudrollen! Jag fick den! Jag fick huvudrollen i en film som handlade om ett fotbollsproffs som var jag. Det var första dagen på filminspelningen och jag var nervös, man såg att statisterna också var det. Kameran rullade och en man med mörk röst skrek “TAGNING!”
Första meningen sa jag av manuset…poff. Jag hade hamnat på en fotbollsarena med tusentals stolar. Vänta jag är i filmen. Paniken växte, hur skulle jag komma ut?
Elvira, Stavreskolan, Trollhättan

✏️

Intagningen till filmen är idag. Jag känner pirrigheten spridas i hela min kropp, det går inte riktigt att beskriva. Något inuti mig vill bara bort härifrån fast jag har drömt om det här i hela mitt liv. Mina tankar försvinner och jag är tillbaka i väntrummet.
-Nästa! hör jag direktören ropa från rummet bredvid. Det är min tur nu. Mina ben är alldeles darriga då jag ställer mig upp och börjar gå mot rummet. Det är nu det gäller, jag går bara in och gör min grej!
Elsalie, Rödöns skola, Krokom

✏️

Jag går långsamt fram till stranden.
Den ljuva känslan av frisk luft slår mig och mina fötter sjunker ner i den varma sanden.
Jag ser något längre bort, det är en katt som leker i sanden så glatt.
Jag går fram till den och börjar klappa, då jag ser en hund springa snabbt mot oss, den hoppar upp på mig och börjar slicka.
Och det var min dag på stranden!
Benjamin, Käppala skola, Lidingö

✏️

Det var den 23 december på natten och jultomten skulle lämna alla paket. Men när han skulle flyga över havet med renarna så kom det en storm och renarna blev träffade av en blixt. Och de kraschade i havet och tomten svimmade men när han vaknade så var han på en ö. För det första så letade han efter sina renar men han hittade bara Rudolf men han hade blivit skadad av blixten och kunde inte flyga. Men som tur var hade tomten sina magiska kakor i fickan. De gjorde så att Rudolf kunde flyga och julen var räddad.
Valentin, Vinbergsskolan, Falkenberg

Åk 7

✏️

Flåsande som en hund och katt springer Göran mot mål med bollen vid fötterna medvetande om att han har chansen att ge Millan ligatiteln. Han tar sina sista steg, Inters målvakt kommer ut, Görans lagkamrat ropar “Chippa!” Han hinner inte tänka, sätter foten under bollen, den kommer precis över målvaktens huvud. Helt plötsligt ser Göran hur ett stort ljussken bildas och ett stort ufo kommer landandes på målet och någon skriker “Bryt”!
Hela Sansiro tystnar och fyra små barn kommer körande på planen i en gul och en blå bil. En av ungarna tar fram en megafon och skriker vakna!
Olle, Ludvigsborgs friskola, Hörby

✏️

Vi möttes på stranden
Du höll mig i handen
Du tog fram duken
Som var så fint struken
Du tryckte mig tätt intill
Jag kände mig som en packad sill
När jag försökte dra mig ur
Betedde du dig som en tjur
Du bestämde dig tillslut för att släppa
Men du började istället att deppa
Jag fick ångest direkt
Som om jag brutit lagar i en sekt
Allting kändes så fel
Jag kände mig inte hel
Men livet var inte lätt
Så det fick väl bli rätt
Nej, stanken
Tog på tanken
Att vi är olika individer
För “vi” svider
Linnea, Båtsmansskolan, Mölnlycke, Härryda

✏️

Hjärtat bultar hårt i bröstet när jag lägger bollen på plats. Jag backar några steg och tar ett djupt andetag. Domaren blåser hårt och visselpipan svarar med ett rasslande ljud. Publiken blir alldeles knäpptyst och den döda tystnaden gör mig ännu mer nervös. Du har det här. Jag springer fram till bollen och skjuter mitt skott. Jag hör ljudet av en sparkad boll och ett till ljud. Ett ljud som gör mig lugn. Det är ljudet av bollen som kastas mot nätet och en applåderande publik. Men det är inte bara ett ljud, det är en doft av seger.

Lina, Gumealiusskolan, Örebro

✏️

Det var en mörk sommarkväll. Jag var ute med min hund och hade precis köpt den godaste hamburgaren. Jag gick genom den mörka, hemska skogen. Jag var rädd, jätterädd. Jag kom fram till vägen, en väg som alla är rädd för. Långt borta i dimman såg jag den gula bilen komma farandes i full fart. Jag blev mer och mer rädd. Plötsligt tappade jag min hamburgare, jag böjde mig ner för att ta upp den. Jag tappade greppet om kopplet och hunden sprang iväg, jag skrek efter den. Den gula bilen kom närmare och närmare. Då hörde jag smällen, PANG…
Hanna och Ebba, Ludvigsborgsfriskola, Hörby

✏️

Moa & Lukas har varit bästa vänner sedan dagen de föddes, precis som deras mammor. De båda älskar att experimentera och utforska, men vissa dagar kan experimenten gå lite för långt. Idag var en sådan dag.

Det började precis som alla andra dagar med att de gick ut i sitt labb. Men idag bestämde de sig för att improvisera. De började hälla i random oljor och syror i en bägare, utan att tänka på vilka. Efter ett tag när de fyllt i några ingredienser hörde de ett kraftigt BOOM och trillade bakåt av en kraft från explosionen, sedan blev allting…
Moa, Nordic international school, Ystad