Vinnartexter – 1 dec 2023


Skrolla ner för att hitta vinnartexterna

Skrolla ner så hittar du alla vinnartexter tillsammans med namnen på författarna, åk 2-7. Texterna är skrivna av en person eller max 3 tillsammans där varje vinnare i gruppen får ett pris.

Tack!

Tack till alla elever som ansträngt er och lyckats formulera intressanta och fängslande texter med endast 100 ord! Tack till alla lärare som engagerat er för att se till att texterna nått mig.

Väldigt många texter kom in!

Fler än 600 texter har kommit in! Som jag skrev redan vid presentationen av tävlingen innebär det stora antal texter att det är omöjligt för mig att läsa alla, men väldigt många har jag gått igenom. Det har varit svårt att välja ut vinnarna bland alla fina bidrag. Du som vunnit har gjort ett mycket bra jobb och dessutom haft lite tur. 

Tävling i samarbete med Solentro

Upp till 30 vinster/presentkort delas ut, värda 300 kr/st. Presentkortet låter dig göra din egen bok på Solentro. Du kan göra en fotobok eller en bok med endast text. Presentkortet från Solentro skickar jag till din lärare via mail. Frakt tillkommer med cirka 70 kr.

 

Förslag på inledningar

 • Vi skulle träffas i skogen…
 • Mina kompisar som bor på landet skulle…
 • Vi ville laga mat i skogen…
 • Jag ville skapa en egen trädgård…
 • Ingen kunde ana att…
 • Att möta en vit duva betyder…
 • Ett par flip-flops hade lämnats kvar intill stigen…
 • Jag tittade upp och såg en vit fjäder…
 • Jag trodde att jag drömde, men…
 • Det jag läst om blev verklighet när jag…
 • Jag trodde att dinosaurierna var utdöda men…
 • En hösteftermiddag bestämde jag mig för att…
 • Eller… börja hur du vill!

Deadline 1 december

Deadline för tävlingen är 1 december
Vinnarna utses av mig, Veronica Grönte.
Beslutet kan inte överklagas.
Texter tillsammans med vinnarnas förnamn, skola och ort publiceras i Pennvässarens Inspirationsbrev.
Lärare med vinnare i sin klass får ett mail med elevens personliga rabattkod till Solentro.

Skrivartävlingen arrangeras av Pennvässaren.se

Jag som inbjuder till tävlingen heter Veronica Grönte, är skrivarkursledare sedan 25 år, med utbildning i TV- och videoproduktion, har lärarlegitimation. och är författare till skrivhandledningen Pennvässaren – Dramaturgi som verktyg för bra berättelser, Studentlitteratur 2002. Foto: Marita Olsson

Läs mera om PennvässarMetoden

Här kan du läsa mera om PennvässarMetoden och få idéer till skrivandet tillsammans med dina elever..
Läs om min skrivhandledning, Pennvässaren/Studentlitteratur.
Har du frågor, maila mig: veronica@pennvassaren.se

Om skrivande för vuxna

Här berättar jag lite om mig själv och vad jag vill hjälpa vuxna skrivarkursdeltagare med. Se film om grundkursen – intervju från bokmässan. Läs om de aktuella skrivarkurserna.

 

Vinnartexterna presenteras här!

 

Åk 2

✏️

Det var en gång en ung kungsörn som älskade att flyga! Han älskade att se trädkronorna och alla djuren i skogen. En dag när han var ute och flög precis som han gjorde varje dag såg han något som glänste i solen långt, långt borta. Det var något nytt i skogen som fångade hans intresse. Ju närmare han kom desto mer glänste det! Strax såg han vad det var som glänste så fint i solen. Det var en bur i silver! Alldeles försent upptäckte han faran! Hur ska han nu lyckas fly? För bakom honom närmade sig en enorm skugga…

Gabriel, Nils Månssons Friskola, Fränninge, Sjöbo

✏️

Det var en gång en kille som gick in i en skog. Det var en mörk skog och där fanns två dinosaurier och en ekorre, det fanns också en vas och i den fanns blommor. Plötsligt flög en örn över vasen så blommorna ramlade ut. Örnen ville attackera dinosaurien. När örnen landade på marken halkade han på blöta löv. Från ingenstans hoppade en tjej fram och skrek mot killen
– GÅ HÄRIFRÅN!
Killen lyssnade inte och blev förskräckt när han såg örnen närma sig.

Lile, Östbergaskolan, Stockholm

✏️

Det var en gång en familj som skulle äta picknick i en skog. Dom kom fram till platsen. De slog ut filten och tog fram maten. Så såg en pojke något som han tycker är coolt. Han bestämde sig för att gå närmare och kolla. Det pojken såg var något som lyste. Sen prasslade det till i en buske. Men ingen var där. Konstigt tänkte pojken. Han ropade och ropade men inget svar. Han gick till den läskiga busken. Han kollade i busken och där satt en örn. Pojken tittade rakt in i örnens ögon och de blev kompisar direkt.

Troja, Nils Månssons Friskola, Fränninge, Sjöbo

✏️

Det var en gång en kille som gick in i en skog. Det var en mörk skog och där fanns två dinosaurier och en ekorre, det fanns också en vas och i den fanns blommor. Plötsligt flög en örn över vasen så blommorna ramlade ut. Örnen ville attackera dinosaurien. När örnen landade på marken halkade han på blöta löv. Från ingenstans hoppade en tjej fram och skrek mot killen
– GÅ HÄRIFRÅN!
Killen lyssnade inte och blev förskräckt när han såg örnen närma sig.

Lile, Östbergaskolan, Stockholm

✏️

Jag hörde mitt eko i skogen när jag hade plockat svamp i skogen med min familj och morfar och mormor. Sedan åkte jag hem och åt lunch. Efter det gjorde jag en svampmacka och sen borstade jag tänderna och sen var det dags att sova.

Knut, Bergby Centralskola, Berby, Gävle

✏️

Jag drömde att det var en dinosarje som tänkte äta upp mig. Sen kom det en stor fågel som tänkte ta dinosaurjen och det gjorde den. Sen kom det en ekorre och den åt en banan. Sen hittade jag ett löv men det var inget riktigt löv. Det var ett magisk löv och man fick tre önskningar. Jag önskade mig en bok som handlade om en dinosaurier. Tre sådana böcker. Sen var det slut för den gången.

Milton, Bergby Centralskola, Berby, Gävle

✏️

Det var en gång en man. Han skulle gå ut i skogen med sitt barn Casper. De såg en vit duva. Den tappade en fjäder. De såg fjädern falla. De såg en ekorre som samlade nötter och hon hade glömt sina flipflops i skogen. De såg alla möjliga saker i skogen och sen gick de hem och vilade.

Selma, Sickan och Jamie, Vitalisskolan, Trosa

✏️

Jag trodde att dinosaurierna var utdöda men en del lever! För en gång när jag gick i skogen hoppade en T rex fram! Jag blev jätterädd så jag sprang. Men efter ett tag hoppade en Velciraptor fram. Jag trodde det var kört så jag plockade upp en pinne och slängde iväg den. Dinosaurierna sprang efter. De ville bara leka. De kom tillbaka med pinnen till mig. Så levde vi lyckliga i alla våra dagar, jag och dinosaurierna.

Ebbe, Vitalisskolan, Trosa

✏️

Det var en gång en kille med gul t shirt som gick i skogen. Han hette Eddie. Eddie ville ha hjälp för att de farliga djuren tänkte äta upp honom. De farliga djuren var dinosaurier och fåglar. De allra farligaste djuren var ekorren och örnen för de var giftiga. Eddie ropade på hjälp men ingen kom. Örnen och ekorren åt upp Eddie och då förvandlades han till en krokodil. Eddie trivdes som krokodil. Han blev giftig.

Elina, Vitalisskolan, Trosa

 

Åk 3

✏️

Idag bestämde jag mig för att gå till skogen. När jag kom till skogen såg jag de färgsprakande guloranga höstlöven falla ner på marken. Jag hittade lite mat i skogen, så jag tog en liten paus. När det började småregna kom plötsligt alla djuren ut ur sina gömmor. Jag kände mig speciell för jag hann se “dinosaurier, vit duva, svartvit örn och en hasselnötsbrun ekorre. När jag kom hem så var jag lagom trött och när jag låg på soffan tänkte jag att jag kommer definitivt att gå till skogen igen!

Liv, Montessoriskolan Alexandra, Göteborg

✏️

Jag gick i skogen och vandrade. Plötsligt jag såg jag en dinosaurie som ville äta, så jag gav den mat. Sen såg jag en person som dansade lite konstigt. Sen såg jag en ekorre som bråkade med en fågel , jag visste inte att fåglar gillade ekollon. Sen kom en dinosaurie och frågade om stranden. Jag sa “men hur ska du bada när det regnar?” . Han svarade “jag gillar det, det är skönt att bada i regnet”. så jag berättade var stranden var och han gick iväg . Sen gick jag i väg.

Alan, Järla skola, Nacka

✏️

En gång gick jag ut i skogen. Det var höst. Löven hade börjat falla ner. Löven var orange, gula och fina. Ekorrarna klättrade i träden, fåglarna kvittrade så fint. Plötsligt fick jag syn på en dinosaurie. Det var en tyrannosaurus rex. Han var snabb och kom emot mig. Jag blev rädd. Men då kom en örn och attackerade dinosaurien. Det blev en fajt medan jag stod och tittade på dem. Då trillade en fjäder ner. Och en duva kom flygande ner till mig. Örnen vann till slut. Duvan blev mitt husdjur. Duvan blev tam och snäll. Duvan var vit. SLUT!

Linnea, Åryds friskola, Åryd, Karlshamn

✏️

Det var en gång en vit fredsduva som hette Olle. En dag när Olle var i skogen hittade han ett dinosaurieben som han grävde upp och visade för sin chef, som var en ekorre. Ekorren blev jätteglad när han fick se dinosauriebenet. Han belönade Olle med 100 000 kronor och Olle blev glad och flög hem.

Zhong, Montessoriskolan Alexandra, Göteborg

✏️

Det var en gång en kille heter Sami och en kille som heter Sigge. De promenerade i skogen. Plötsligt försvann Sami. Sigge tittade åt vänster och höger men han hittade inte Sami. Sedan blev Sigge rädd. Sedan hörde Sigge Sami skrika:

– Hjälp mig! Hjälp mig!

Efter att Sigge hört Sami skrika letade Sigge efter Sami. Sen blev det lite konstigt för Sami och Sigges familj gjorde en fest, för Sigge fyller elva år. Slutligen blev Sigge så glad för att Sami presenterade honom.

Omar, Algebraskola, Torslanda, Göteborg

 

Åk 4

✏️

En förfärlig och mörk dag skulle en läskig Trex på promenad med sin kompis Raptor. När de gick iväg på promenaden upptäckte de att skogen började brinna. Trex och Raptor sprang så fort de kunde till närmaste Dinocenter och skrek med full hals.
Skogen brinner! Alla dinosaurier blev förvånade över hur skogen kunde brinna. Ingen visste hur de skulle släcka elden men då fick Trex och Raptor en idé att alla dinosaurier skulle ta vatten i sina munnar och spotta ut i skogen. När de gjorde det och elden släckts var Trex och Raptor skogens hjältar.

Erik, Montessoriskolan Alexandra, Göteborg

✏️

Höstskogen luktade lite konstigt den här dagen. Sakta var jag på väg till min vän Ayna som bodde på andra sidan av skogen.Vi träffades nästan varje dag. Men idag var det annorlunda.Vinden blåste hårt och det ösregnade. Plötsligt hörde jag klampande steg och så dök det fram en gigantisk dinosaurie. Jag tog den onormalt stora mandarinen och kastade den på dinosaurien. Han röt och tog de krossade äggen som låg vid sidan av vägen. Han slängde kraftfullt äggen över mitt huvud och det var tur att jag hade regnkläder på mig. Plötsligt flög en örn förbi och då försvann dinosaurien.

Daria, Kungliga Svenska Balletskolan, Stockholm

✏️

Det är höst och jag är ute på en skogspromenad. Efter en stund hörde jag hur en dinosaurie vrålade lite längre bort. Jag blev förstås rädd och sprang därifrån. Jag hade lite matsäck med mig så jag satte mig ner för att äta. Sedan började jag tänka på det som nyss hänt, men blev avbruten av en ekorre som skallade nötter. Jag bestämde mig för att fortsätta min promenad, men åt andra hållet mot där jag bor. Det kändes som om någon iakttog mig. Jag kollade runt, men såg ingen. Jag blev obekväm och jag gick hem.

Nellie, Järla, Nacka

✏️

Hej, följ med mig på en dag som en flip flop. Jag heter Floppy. Jag är en toffla.En dag skulle vi gå till stranden.När vi skulle gå till stranden så fick jag en sten mellan mig och foten.Det gjorde jätteont!Men tillslut kom vi till stranden.det var jättevarmt där så människan la mig i skuggan för om han hade lagt mig i solen skulle jag bli jättevarm.När människan kom skulle vi gå hem igen när vi var hemma så var jag alldeles smutsig. jag gick till människan och sa
-Kan jag få va med?
VAAAAAAaaaaAaAaAa!!!!!????

Agnes, Vilans skola, Nacka

✏️

En dag när jag gick i skogen såg jag bananer som var gula. En dinosaurie vaktade dem. I luften var det en fjäder. På marken var en ekorre. Bakom mig var ett äggskal. Jag såg inte att en kruka var framför mig så jag snubblade. Men jag var okej. När jag kollade upp i luften såg jag vad fint höstväder det var. Sen såg jag min kompis och lekte hela dagen.

Signe, Åryds friskola, Åryd, Karlshamn

 

Åk 5

✏️

Vi skulle träffas i skogen, jag och Fatima, min bästa vän. Jag hade väntat i nästan 30 minuter men hon hade inte dykt upp. Jag såg en vit fjäder, jag och Fatima brukar säga att det betyder tur, men jag kände mig inte så tursam. Jag bestämde mig för att gå hem, det började ändå bli mörkt. På vägen tillbaka började det spöregna. Jag skyndade mig. Jag kollade åt båda hållen innan jag korsade den stora vägen men det svängde ändå in en bil. Jag kände en stark smärta i magen innan allt blev svart.

Vera, Fladängskolan, Lomma

✏️

Ett par flip-flops hade lämnats kvar intill stigen. Jag var fundersam undrade vems det kan vara. Sedan såg jag något orange i skogen. Jag ville gå dit så jag gick dit. Undra, vems det kan vara. Eller är det ens en människa? Det är en dinosaurie som sitter fast i ett rep. Dinosaurien hade en clementin i handen och en lök. Sedan så kom en människa, varför är det en dinosaurie här!?, sa pojken. Jag vet inte, sa jag. Vänta jag ringer ett zoo. Okej, sa jag. Efter ett tag så kommer en som jobbar på zooet och hjälper dinosaurien.

Melissa, Vikstaskolan, Kil

✏️

Det var en varm solig dag i en stökig skog, Ella promenerade medan hon tittade runt. Plötsligt en stor dinosaurie stampade sin vag förbi henne, hon frös och hennes ansikte blev blekt. Hon ville inte bli dinosauriemat. Men dinosaurien såg inte ut att vilja skada henne, den gick bakom henne och åt en massa lök och äggskal. Hon tog ett djupt andetag, lättnad att hon inte skulle bli äten. hon fortsatte med sin dag och blev inte dinosauriemat den dagen.

Zelda, Vilboksskolan, Olofström

✏️

Det har aldrig funnits fred på jorden. Krig fortsätter hela tiden. jag önskar att på jorden ska det vara fred. Ingen gillar det är krig. Det är inte kul. Det som upplever krig förtjänar inte krig och vi som kollar på nyheterna tycker inte heller att det är kull. Men jag önskar att det skulle vara fred i hela jorden. Krig är inte bra. Duvan betyder fred men det är inte fred i några ställen. Jag önskar att i framtiden ska det bli fred överallt i hela jorden. Duvan måste hjälpa till för det betyder fred i hela jorden.

Orgisa, Vidhögeskolan, Varberg

✏️

Han stod vid anmälningsdisken och skulle anmäla sig till årets maratonlopp.
Roger var en anka men ville ändå springa loppet. Kvinnan vid anmälningsdisken såg skeptisk ut men gick med på att Roger kunde få springa loppet.
Maratonet började.
I början kände sig Roger trött.
Han tog upp sin mandarin och började att skala den. När han hade skalat klart den tänkte han
– Var ska jag lägga skalet?
Han la skalet i fickan.
Efter någon timme spred sig en märklig doft. De andra tittade på Roger. Men han ignorerade det och fortsatte springa. Han slutade med plats 57.

Astrid, Norrbackaskolan, Visby

 

Åk 6

✏️

Jag och några kompisar ska laga mat i skogen. Men på vägen ser jag en ekorre som sitter på stigen och äter nötter. Den var så söt att vi satte oss och kollade på den en lång stund. Vi hade en macka med jordnötssmör så vi gav den till ekorren och den såg så glad ut när vi gav den. Sen gick vi vidare och vände oss om en sista gång och då såg vi en stor rovfågel som tog ekorren och flög iväg med den.Vi blev så chockade och ledsna så vi gick hem istället. Vilken tråkig dag.

Viggo, Grönängsskolan, Hässleholm

✏️

Jag går i skogen . Plötsligt så flyger fåglarna iväg och ekorrarna bara lämnar sina bon av skräck. Jag hör dunsanden. Hjärtats slag ökar… Där!!! En t-rex kommer mot mig. Men en person och bakom personen är en annan vänlig dinosaurie.
Jag kollar fickorna. Allt jag hittar en mandarin,lök och sparris?
Jag kastar sakerna på dinosaurien för att luras att det är kött.Den reagerar inte. Då kommer en stor örn som uppehåller dinosaurien och jag sprang till pojkens dinosaurie. Vi hoppar på och åker iväg. Han gav mig banan och en stor gaffel för skydd för att skydda nästa gång.

Dante, Ängsnässkolan, Stockholm

✏️

Jag vaknade av att min telefon ringde. Ett okänt nummer. En mörk röst sa “Hej Ella… möt mig i skogen nu”. Innan jag hann svara blev skärmen svart. Det måste vara någon som skämtade. Jag klädde på mig och började gå.
När jag kom fram var ingen där.
– Ella? Jag vände mig hastigt.
 – Ja, sa jag förvånat
– Ringde de dig också? frågade pojken. Jag nickade.
Pojken log, en vit fjäder landade framför honom. Jag höjde ena ögonbrynet och gick. När jag passerade honom ramlade han ihop. Jag förstod ingenting, fjädern var borta, pojken låg på marken och jag bara sprang.

Thea, Rödöns skola, Krokom

✏️

Jag gick min vanliga runda i skogen, men det kändes som om något var annorlunda idag. Helt plötsligt hörde jag ett pip och mitt framför mig satt den en snövit duva. Jag tittade på henne för vad gör en vit duva i skogen egentligen. Den pep igen, jag gav den lite av min clementin som jag hade i fickan. Jag tänkte inte på det mer sen. Jag gick lite till och så såg jag ett par flipp flopps på marken. Det var såna mamma brukade ha. Jag gick en stund till och då såg jag. Och där stod hon.

Mila, fågelforsskolan , Vaggeryd

✏️

Det var en kille som hette Felix som gick igenom en väldigt mystisk skog han var väldigt förvånad över alla träd. Han vandrade runt i skogen cirka 30 minuter men sen märkte han något skrik han fortsatte att gå mer in mot skogen och så såg han en kille som skrek “SPRING!!!” och då sa Felix va?, varför!? Men han bara fortsatte att springa och sen såg han faran det var dinosaurier! alla ekorrar och fåglar sprang och flög med all sin mat i munnen, och då började Felix också springa men det var för sent…

Eli, Hörningsnässkolan, Huddinge

 

Åk 7

✏️

Det var en höstdag, jag var ute och gick med min hund, men jag hade en dålig känsla, som om något följde efter mig, men jag skakade av mig det, med tanken att det är nog inget, när man ska gå den sista biten hem så behöver man gå igenom en skog, jag brukade gilla skogen, den var liksom så lugn, men den där känslan ville inte lämna min kropp,när jag nästan var ur skogen, hörde jag något, men det var inget högt ljud utan det lätt som någon gick bakom mig, jag vände mig långsamt och där ståg..

Matilda, Innovitaskolan, Karlskrona

✏️

Det var mörkt och kallt, jag gick genom skogen medan regnet studsade mot löven. Jag och Theo skulle mötas där vi alltid brukade att ses i gläntan. Jag såg något rött på långt avstånd och det var Theos nya vinterjacka. Jag kom närmare och han hade börjat med en liten brasa som hade börjat ta lite eld. Theo hade stått och kämpat ett tag tills jag såg honom. Han reste sig från marken med ett stort leende när han såg mig och tog fram händerna bakom ryggen och visade korvbröden och korvarna som han hade köpt tidigare under dagen.

Love och Melvin, Broängsskolan, Tumba, Botkyrka kommun

✏️

Jag vaknade upp i en höstskog och när jag ställde mig upp såg jag massa skumma saker. Jag såg dinosaurier. Det låg massa konstiga saker på marken. Det var äggskal, lök och en clementin? Jag började att få en dålig känsla av den här skogen. Jag satte in mina AirPods och gick iväg. Jag började jogga ifrån platsen med de läskiga dinosaurierna. Dinosaurierna följde inte efter mig, men jag höll ett öga på det medan jag joggade iväg. När jag hade kommit en bit så kom en skum man ut från busken och efter det såg jag aldrig ljus igen.

Nova, Innovitaskolan, Karlskrona

✏️

Det var en kall och blåsig hösteftermiddag när klassen skulle orientera i skogen. Mina fingrar var så iskalla att jag knappt kunde hålla i min karta längre. Det höga gräset och de stora stenarna längst med stigen såg nästan ut som att dinosaurier skulle kunna bo där. Jag såg ner på den smala, leriga stigen där det nästan fanns dinosaurieliknande fotavtryck. Det kändes som att jag hade teleporterats tillbaka i tiden. Det fanns inte en enda människa i närheten. Plötsligt så hörde jag ett förskräckligt vrål. Jag började springa, men visste inte vart jag skulle för att kunna komma undan.

Hanga, Innovitaskolan, Karlskrona

✏️

En suddig, vit fläck faller över ögonlocken på mig och snart får jag syn på den vita duvan flyga under den skinande morgonsolen. Åh, om jag hade vingar som en duva! Då skulle jag flyga till ett fjärran land och vara i ständig vila.
Jag ser ner. Två fötter, två skor. Med dem kan jag ju inte flyga.
I skogen reser sig höga träd med vassa löv och svamparna på marken är nerblötta från morgondagens regn. Utan förvarning klättrar jag upp för taket ovanpå ett litet torp. Obarmhärtigt hoppar jag ner vid dörren innan en fot stiger in genom tröskeln.

Lotta, Läroverket, Hudiksvall